Kultura

“Nebeska tema”-Izložba fotografija i premijera filma o Vladi Divljanu

U znak sećanja na rad i stvaralaštvo jednog od najvećih autora jugoslovenskog novog talasa – Vlade Divljana, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Nišu i Fakultet umetnosti u Nišu organizuju premijeru dokumentarnog filma i izložbu fotografija.

Izložba fotografija „Nebeska tema“, autora Nemanje Đorđevića iz Vranja kao i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Vlada“, autora Rudija Urana iz Maribora (Slovenija) održaće se u ponedeljak 09. maja 2016. godine sa početkom u 20 sati u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a. Ulaz je slobodan.

Vlada Divljan je tokom nemirnih godina na Balkanu, napustio rodni Beograd i počeo novi život kao emigrant. Poput mnogih drugih autora, i on je izgubio svoj “kulturni prostor”. Nekadašnji idol svoje generacije, van svoje zemlje komponovao je filmsku muziku, želeći da ponovo nastupa u bivšim jugoslovenskim republikama. Sa vremenske i prostorne distance, u filmu govori o svom radu, svojoj zemlji i događajima koji su mu nametnuli novi život i nepredvidivu sudbinu. Vlada Divljan, u glavnoj ulozi, pisao je i muziku za ovaj film, koju su, pored njega, izvodili Kiril Džajkovski i Old stars bend.

“Nebeska tema” predstavlja postavku fotografija Vlade Divljana sa jednog od najemotivnijih koncerata koji je održao u Beogradu. Radovi su nastali pre pet, odnosno šest godina, kada je Vlada veoma retko svirao u Srbiji i nastupao sa beogradskom skupinom “Nevladina organizacija”. Nju je predvodio Zdenko Kolar, njegov “saborac” iz kultnih “Idola”. Ovo je portret jednog od najvećih autora domaće popularne muzike koji je umeo da nas podseti na sve ono ljudsko, što nam svakodnevno fali u ovom modernom životu. Vlada je simbol mladosti, ljubavi, iskrenosti, bezvremene lepote…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com