Magazin

Jedinstvena “Dolina kaktusa” na Balkanu

Makedonija nema pustinju ali zato ima nešto što niko na Balkanu nema a to je jedinstveno polje kaktusa. “Dolina kaktusa” deo je brojnih kreacija prirode, naš južni sused bogat je darovima prirode.

Kaktus je karakterističan po tome da raste u pustinjskim delovima Meksika i SAD-a, u Makedoniji je kao neobičan prirodni fenomen pronađen u blizini makedonskog grada Demir Kapija. “Dolina kaktusa” se nalazi u blizini napuštenog sela Klisura, oko 5 km južno od grada Demir Kapija. Na južnoj padini visoravni Krastavec, raste posebna vrsta patuljastog kaktusa, koji je vrlo redak, uspeo je da se prilagoditi lokalnim prirodnim klimatskim uslovima ali i da u tim istim uslovim i opstane, najverovatnije zahvaljujući uticaju mediteranske klime Egeja, koja se ovde oseća. Ova dolina ima dužinu od oko 1000 metara kao i širinu od 700 metara.13101580 10201680445089024 312403969 n

Šetajući ovim poljem naišli smo na Smuka koji se sunča na kaktusima.

“Smukovi su ovde potpuno redovana pojava. Ima ih u velikom broju ali nisu opasni za ljude. Evo i ovaj koji je nas video uplašio se i pobegao“, kaže meštanin Dimče Banjanski za Niške Vesti.

Na ovom području kaktusi opstaju već deceniju i po i svakodnevno se šire zauzimajući sve veću površinu.

Ovi kaktusi leti cvetaju, tada ovo polje bude obojeno jarko žutim cvetovima. Cvatnje traje dugo i može da se ponovi i tokom godine. Ove izdržljive ali pre svega lepe biljke prežive i zimi kada vire ispod snežnog pokrivača.

“Kada su kaktusi u cvetu ova dolina izgleda kao bajka. Prelepo je. Često se turisti raspituju za ovaj fenomen a mi smo ponosni što je ova ekskluziva u našem kraju”, kaže Banjanski.

Meštani Demir Kapije veruju da su seme patuljastih kaktusa donele ptice – Beloglavi supovi, koje se skrivaju u obližnjim stenama, ili i u klisuri koju čini reka Vardar.

Selo Klisura postalo je poznato baš zbog kaktusa i retkih ptica grabljivica koje predstavljaju prirodne uslove za razvoj alternativnog turizma. Poslednjih godina “Dolina kaktusa” je sve posećenija kako od domaćih tako i stranih turista.

Na ovom prostoru nalazi se i crkva “Sveti Nikola” kao i pećine “Zmejovec” i “Bela Voda” koje se ubrajaju u najlepše pećine u Makedoniji. Njihovi kanali dugački su blizu jednog kilometra a u jednoj od pećina postoji i malo jezero. Pećine su bogate pećinskim nakitom stalaktitima i stalagmitima.

Ako prolazite pored Demir Kapije i u prilici ste da tu napravite pauzu, obavezno posetite “Dolinu kaktusa” jer je ona jedinstvena na Balkanu, u njenu lepotu uverili su se novinari Niških Vesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com