Društvo

Vulin: Nema dečijeg dodatka za decu koja beže sa časova

Dete koje ne ide redovno u školu i izostaje sa nastave bez opravdanja izgubiće pravo na dečiji dodatak, jedna je od novina predviđenih Zakonom o finansijskoj podršci porodici, koji će se u skupštinskoj proceduri naći do kraja godine.

Ministar rada Aleksandar Vulin kaže da je to “jedna vrsta nagrade roditelju za to što gaji dobro dete”. Tako će, kako prenose Večernje novosti, glavni kriterijum, pored imovinskog, biti redovnost školovanja, jer dečiji dodatak nije socijalna kategorija, nego mera populacione politike.

„Do sada su roditelji podnosili samo papir o upisu u školu, a ubuduće će morati sa vremena na vreme da podnesu i dokaz da je dete redovno išlo u školu. Ne može roditelj da traži od države dečiji dodatak, a da ne školuje dete, pa će sutra opet biti na našem teretu kao socijalni slučaj. U današnje vreme, kada morate da budete obrazovani, da znate makar jedan strani jezik i rad na računaru, takvo roditeljstvo nećemo podržavati i finansirati“, navodi Vulin.

Dodaje da nema opravdanja da dete ne ide na časove, a osnovna škola je obavezna.

Ministar navodi i da će porodiljske naknade najverovatnije direktno ići porodilji, a ne prvo poslodavcu pa korisnici .

„Ja usporavam rad na ovim izmenama jer hoću da izvršim pritisak da ove institucije profunkcionišu, da se sve dešava na jednom mestu, u porodilištu, da se već tu traže i ostvaruju prava i da porodilja ne mora nigde da ide“, kaže Aleksandar Vulin.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com