Društvo

Sanacija deponije za duže odlaganje otpada

Za dva meseca biće završena sanacija deponije Bubanj, a zahvaljujući rekultivisanju i naredne 3 godine će na tom polju moći da se odlaže otpad.

Radovi na sanaciji dela deponije započeli su avgusta prošle godine, a 60%, koliko je do sada urađeno košta oko 60 miliona dinara. Očekuje se da sve bude gotovo za najviše dva meseca.

„Dnevno na ovu deponiju odlažemo oko 200 tona otpada, a oko 150 tona se mesečno reciklira“, kaže direktor JKP „Mediana“ Bratislav Vučković.

Preostalih 40% ugovorenih radova na niškoj deponiji sastoji se od zatvaranja dela S4, odnosno ugradnje vodonepropusnog materijala-geofilca, koji sprečava zagađenje vodotokova.

“Završetkom radova na sanaciji na segmentu S4 deponije Bubanj rešava se višedecenijski problem i u skladu je sa propisima u oblasti ekologije i zaštite životne sredine koje Srbija mora da ispuni na putu ka EU. Odavde se na leto više neće štiriti smrad ka Novom groblju”, rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić obilazeći radove.

Poglavlje 27 u pregovorima o članstvu u EU između ostalog reguliše kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, upravljanje vodama, kontrolu industrijskog zagađenja, kontrolu hemikalija, kao i investicije u oblasti otpada, koje treba da u većoj meri budu usmerene na razdvajanje i reciklažu.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com