Društvo

MILISAVLJEVIĆ: Diskriminacija obolelih od HIV-a kažnjiva zakonom

Narodni poslanik Dušan Milisavljević osudio je svaku vrstu diskriminacije zbog bolesti i podržao porodicu iz sela Kacabać kod Bojnika koju komšije i meštani sela čak i fizički maltretiraju jer su roditelji HIV pozitivni.

Radi se o Lidiji i Jugoslavu Bančić koji žive sa ovim virusom već 10 godina i imaju petoro zdrave dece. Od kada su komšije saznale da su bolesni šikaniranje, vređanje pa čak i fizičko nasilje su svakodnevica za ove ljude. Meštani sela ne samo da ne žele da se druže sa njima, već su ih nekoliko puta isterali iz lokalne prodavnice i bili nasilni prema njima.

“Oni razmišljaju o tome da se presele kako ne bi više preživljavali maltretiranje. Žive u maloj sredini koja želi da ih protera iz sela i to je nedopustivo. Svaki vid diskriminacije zbog bolesti je čak i kažnjiv zakonom”, kaže poslanik i lekar Dušan Milisavljević.

On je alarmirao lokalnu samoupravu ali i ministarstva koja mogu da pomognu ovoj porodici, Ministarstvo policije, lokalne samouprave kao i Ministarstvo zdravlja.
Kako kaže, ova porodica je diskriminisana upravo zbog neznanja i straha ostalih stanovnika sela.

“HIV ne možete da dobijete ako pijete kafu ili razgovarate, pa čak i ako jedete sa obolelom osobom. Neophodno je edukovati ljude kako se ovakve situacije ne bi događale. Ovim ljudima je dovoljno teško što žive sa ovim virusom”, ističe Milisavljević.

Porodica Bančić ima i egzistencijalnih problema jer Jugoslava više ne angažuju ni za fizičke poslove, a probleme su im pravili čak i zdravstveni radnici. Majku Lidiju je lekar izbacio iz ordinacije dok je pregledao njeno maloletno dete, dodaje.

“Osuđujem svaku vrstu diskriminacije bolesnih, to je najteže kršenje ljudskih prava i od strane komšija ali i institucija. Učiniću sve što je u mojoj moći da ova porodica može normalno da živi u svojoj kući”, dodaje.

Milisavljević je posetio porodicu Bančić i kao lekar apelovao na meštane Kacabaća da prestanu sa psihičkim i fizičkim maltretiranjem svojih komšija, jer oni ne predstavljaju nikakvu opasnost zbog svog zdravstvenog stanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com