Magazin

Kako biti produktivan ujutru

Desilo se sasvim spontano. Noćobdija u meni sve češće se povlačio pred ranoraniocem, koji sam polako ali sigurno postajala. Studentski život, u toku kojeg sam svoja jutra viđala isključivo ako bih išla na jutarnja predavanja (u suprotnom dan je za mene počinjao tek posle 12 i završavao se sa prvim jutarnjim zracima), nije bilo više lako, niti praktično voditi. Pogotovo kada se javila potreba za ranim ustajanjem, koje mi, ruku na srce, nikada teško nije padalo.

Ustati sam mogla kada god, ali problem je bio raditi u prepodnevnim časovima. Naime, moj organizam je naučio da se budi poprilično kasno te da vrhunac svoje psihičke spremnosti i koncentracije doživljava u večernjim časovima. Činjenica koju verovatno za života neću uspeti da promenim, otud i dalje najbitnije tekstove i zadatke završavam kada sve utihne i kada noć dobrano nastupi. Ipak, težila sam i uspela da stvari makar delimično preokrenem i u tom pogledu. Naučila sam vremenom da uživam u jutrima, da na pravi način probudim svoj um i organizam, pripremim ih za rad i postignem nivo zadovoljavajuće koncentrisanosti i inspirisanosti dok je sunce još uvek na istoku.

U tom pogledu značajno su mi pomogli trikovi kojima ću posvetiti današnje javljanje, a sa ciljem da eventualno pomognem svim “večernjim” tipovima među vama i svima koji odlično razumeju osećaj koji sam opisala. Iskreno se nadam da ću u tome uspeti pa da ćete kraj ovog posta dočekati nadahnuti i inspirisani da i sami promenite svoje jutarnje navike.

Prvi i osnovni korak
jedna kašika meda sa semenom koprive

Naizgled banalan, a zapravo izuzetno važan momenat mog jutarnjeg rituala (na kojem ću zauvek zahvaljivati svojoj mami, koja mi je otkrila ovu čudesnu mešavinu). Razlog? Lekovitost ove smese koja dokazano leči anemičnost, utiče blagotvorno na organizam i njegov imunitet, ali i na pravi način razbuđuje usnuli um i telo, otklanjajući umor i dajući mu energiju i snagu. U mom slučaju to zaista jeste tako, jer ma koliko da se osećam pospano i nespremno za novi dan, jedna kašika ove smese menja stvari značajno, i to u samo nekoliko sekundi.

Inače, smesa se vrlo lako priprema, te sve što je potrebno jeste malo domaćeg meda i semena koprive (100 g koprive za 500 g meda), koje se može naći u prodavnicama zadrave hrane ili koje samostalno možete osušiti, samleti i onda upotrebiti.

Drugi korak
tibetanske vežbe

Drugi i podjednako bitan trik za moje produktivnije jutro jesu tibetanske vežbe, odnosno vežbe ”Pet Tibetanaca”. Otkrila sam ih preko drage prijateljice Gorane, koja je veliki pobornik i poznavalac brige o zdravlju tela i duha. Slušajući je kako strastveno govori o efektima ”Tibetanaca” rešila sam da dam šansu ovoj specifičnoj grupi vežbi i sama uvidim zbog čega su toliko posebne. Već nakon prve serije, koja podrazumeva tek tri ponavljanja, spoznala sam njihovu moć. I verujte mi, ne preterujem kada ovo kažem. Dokaz tome jeste ogroman broj ljudi koji tvrdi da su im ove vežbe promenile život. Ja to još uvek ne mogu reći, ali sa sigurnošću mogu potvrditi da su mi promenile jutra i osećaj u mom telu nakon buđenja. Pogotvo ukoliko ih kombinujem sa meni neophodnim vežbama za istezanje kičme, nakon čega sva napetost u leđima nestaje, telo se oseća razbuđeno, lagano i spremno za novi radni dan.

Inače, reč je o vežbama koje su redovno praktikovali tibetanski monasi, a koje su bila tajna za širu javnost sve do sredine prošlog veka kada ih je u svojoj knjizi ”Pet Tibetanaca ili fontana mladosti” detaljno opisao Peter Kelder.

Opširnije (3-5 korak) na Brana’s Divine World

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com