Sport

Dečiji šahovski klub „Osnovac“ rasadnik talenata

U organizaciji Šahovskog saveza Centralne Srbije i HTD „Šumarice“, u Kragujevcu je održano Ekipno prvenstvo Centralne Srbije u šahu za 2016. godinu, za kadete i kadetkinje – Kadetska liga Centralne Srbije. Mladi šahisti i šahistkinje rođeni 2000. godine i mlađi, a jedini predstavnik našeg grada i Nišavskog okruga, bila je ekipa Dečijeg šahovskog kluba „OSNOVAC“ iz Niša, nakon sedam odigranih kola „OSNOVAC“ je osvojio prvo mesto, pobedivši sve protivnike.

Ovaj istorijski uspeh, kako za naš klub, tako i za Grad Niš, ostvarila je ekipa u sastavu Nemanja Petrović, Ilija Vidojković, Andrija Pavlović i Jovan Lukić. Trener pobedničke ekipe je Igor Lukić, međunarodni FIDE sudija i predsednik Šahovskog saveza Nišavskog okruga.

Imajući u vidu da se naš klub ne finansira od strane Grada, već isključivo od donacija, prvenstveno roditelja dece, a povremeno i od društveno odgovornih pojedinaca, bilo je veliko pitanje da li će ekipa uopšte otići na ovo takmičenje. Sredstva za put smo prikupljali skoro do poslednjeg trenutka, a radilo se o svega 30-ak hiljada dinara. Zahvaljujući ljudima dobre volje, novac za odlazak na takmičenje je nekako prikupljen, a mali „OSNOVCI“ su se odužili na najbolji mogući način – osvajanjem pobedničkog pehara!“, kaže za Niške Vesti trener Igor Lukić.Škola šaha flajer

Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” je najmlađi šahovski klub na teritoriji Nišavskog okruga, i tek treći dečiji šahovski klub u čitavoj Srbiji. Formiran je sa ciljem da svojim delovanjem doprinosi razvoju, promociji i afirmaciji šaha u Nišu i Nišavskom okrugu i povećanju bavljenja šahom među mladima. DŠK “OSNOVAC” okuplja decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, i orijentisan je isključivo na rad sa mladima, jer su oni budućnost našeg društva i države.

U našem klubu ima preko 50 mališana, uzrasta od 4 do 14 godina, koji u Školi šaha vredno treniraju svakog dana i pripremaju se za izazove koji ih očekuju na narednim turnirima. Usled velikog broja dece, polaznika naše Škole šaha, suočeni smo sa nedostatkom šahovskih garnitura i šahovskih časovnika, kao i demonstracione table, koje su nam potrebne za izvođenje nastave“, kaže Lukić.

DŠK 1

Oni pozivaju sve ljude dobre volje, da dobrovoljnom donacijom u bilo kom iznosu doprinesu nabavci šahovske opreme, koja nam je preko potrebna – a na taj način postaće pomažući član našeg kluba i član Kluba prijatelja DŠK “OSNOVAC”. Pomoć nam je neophodna kako bismo uspeli da obezbedimo što kvalitetnije uslove za realizaciju programa Škole šaha, čiji polaznici skoro na svakom turniru postižu izuzetno zapažene rezultate, dodaje Lukić.

„Nadamo se da ćemo nakon ovog velikog uspeha pobuditi interes i želju, kako pojedinaca, tako i društveno odgovornih firmi, da u skladu sa svojim mogućnostima, finansijski podrže aktivnosti koje naš klub sprovodi, i pomognu nam u ostvarenju naših ciljeva. Na taj način doprineće jačanju ovog sporta, kao i motivaciji dece da se aktivno uključe u rad našeg kluba i da na taj način kvalitetno upotpune svoje slobodno vreme, umesto da posežu za raznim porocima koji sve više vladaju među mladima“, završava Lukić.

Kako da pomognete klubu saznajte na FB stranici www.facebook.com/SkolaSahaOsnovac

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com