Društvo

Za bolju zaštitu životne sredine, standardi EU

Javna debata „Politika zaštite životne sredine u Evropskoj uniji, Standardi za zaštitu životne sredine – ako ne EU, čiji onda?“ okupila je predstavnike javnih i privatnih preduzeća, Uprave za zaštitu životne sredine, nevladine organizacije i građane koje se bave zaštitom okoline.

Debata je bila fokusirana na politiku zaštite životne sredine u Evropskoj uniji i na izazove koji su pred Srbijom zbog usklađivanja zakonodavstva u ovoj oblasti. Usvajanje evropskih standarda značajno će uticati i na lokalne zajednice, zaključeno je na skupu.

“Do 2020. godine trebalo bi da imamo punu implementaciju evropskih standarda i očekujemo da oni budu najviši u oblasti voda i upravljanja otpadom”, istakla je članica Pregovaračkog tima „Pregovori u oblasti zaštite životne sredine – izazovi pred Srbijom“ dr Mirjana Drenovak Ivanović.

Namera organizatora skupa, EU info kutka, bila je da podstakne aktivno učešće građana i zainteresovane javnosti u debati o temi koja se tiče evrointegracija.

,,Na lokalnom nivou, evrointegracijama dobijamo i poboljšanje kvaliteta vazduha i voda, gradimo sistem za odvod otpadnih voda, 13043780 1709042239313533 7503187356555277169 nštitimo bioraznolikost i uvodimo ekološke inovacije’’, rekao je Milan Stefanović iz Centra za razvoj građanskog društva Protekta.

Skup je organizovan u okviru projekta izrade Pojmovnika EU.

,,Ovaj pravilnik, koji bi trebalo da javnosti bude dostupan početkom sledeće godine, informisaće građane o tome gde da potraže svoja prava iz oblasti ekologije. Cilj je da se Pojmovnikom omogući bolje razumevanje procesa pristupanja EU. Osim građanima, pojmovnik će koristiti i medijima, stručnjacima, stručnoj javnosti’’, istakao je urednik EU Pojmovnika prof. dr Vladimir Medović.

Iako u javnosti vlada mišljenje da implementacija ekoloških standarda podrazumeva visoke troškove, učesnici debate su se složili da se na ovom polju uložena sredstva višestruko vraćaju.

,,Mnogo toga se po pitanju ekologije može uraditi i bez finansijskih sredstava, ako se država ponaša ozbiljno i ako u društvu postoji neka osnovna svest o zaštiti životne sredine’’, ocenio je Medović.

Ovo je druga u nizu javnih debata organizovanih u okviru projekta „Izrada Glosarija termina i pojmova u vezi sa EU“, koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Projekat je pokrenut sa ciljem da informiše građane Srbije, medije, stručnjake, studente i mlade o Evropskoj uniji i unapredi znanje i razumevanje institucija i politika EU, kao i odnosa između EU i Srbije u okviru pregovaračkog procesa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com