Društvo

Specijaliteti srpske kuhinje i avanturističke ture na Sajmu turizma

Od 26. do 28. aprila održava se 17. Međunarodni sajam turizma i aktivnog odmora u hali „Čair“. Pod sloganom „Merak nema cenu“ ovogodišnji sajam je mahom posvećen gastronomiji, najavili su iz Turističke organizacije Niša.

„Na štandu „Ukusi Srbije“ posetioci će moći da probaju sve specijalitete niške kuhinje poput roštilja, bureka i pita. Takođe, na ovom štandu biće poslužena tradicionalna kuhinja iz Bora, Bele Palanke, Novog Pazara i Sofije. Predstaviće se i nekoliko vinarija“, kaže Aleksandra Zdravković iz TON-a.

Svoje učešće je prijavilo više od 130 izlagača, među kojima su turoperateri iz čirtave Srbije, turističke organizacije i udruženja, hotelijeri, predstavnici banja, a od stranih izlagača biće učesnika iz Bugarske, Mađarske, Makedonije, Grčke i Republike Srpske. Na sajmu će se prodavati turistički aranžmani i do 20 odsto jeftinije, a svoje učešće najavile su i velike turističke agencije poput Sabre i Astra tursa.

„Sajam turizma u Nišu ima tradiciju i mogu slobodno da kažem da je po značaju i organizaciji drugi sajam u Srbiji, odmah iza beogradskog“, ističe direktor 13090480 10209628220248572 100343295 nTON-a Uroš Parlić.

Konferencija o avanturističkom turizmu je već postala tradicija niškog sajma, pa je i ove godine najavljuju drugog dana od 10 sati. Tema je „Značaj razvoja avanturističkog turizma za lokalnu zajednicu“, a cilj je da turiste navede da se vrate prirodi i sportu, uz očuvanje sredine.
Jedan od učesnika konferencije iz Nature travel office kaže da ima za cilj promovisanje Srbije i Niša kroz avanturizam. To obuhvata planinarenje, speleo ture, sportsko penjanje i alpinizam.

„Imamo idealne uslove za to jer smo okruženi Starom planinom, Seličevicom i Svrljiškim planinama. U gradu imamo kulturno-istorijske spomenike i urbani deo, a samo 15 minuta vožnje od centra su planine i prelepa priroda“, kaže Milan Stojaković iz Parka Nature.

Inače, prema podacima Turističke organizacije, Niš poslednjih godina beleži konstantan rast broja turista i broja noćenja.

„U poslednje 2 godine imamo 25 odsto više turista, a broj noćenja je porastao na 150.000 godišnje“, ističe Uroš Parlić.

On dodaje da će Niš postati City break destinacija zahvaljujući novim linijama Ryanair-a i Wizz air-a za Nemačku sa niškog aerodroma. Izgradnja Akva Parka na Loznom kalemu rešiće problem turizma u Niškoj Banji, smatra.

„Bez obzira na to što smo ostali bez velikih hotelskih kapacitata zatvaranjem Srbija Turista, privatna inicijativa i otvaranje manjih smeštaja nadomestila je taj gubitak“, dodaje.

Ovogodišnji sajam turizma biće svečano otvoren u utorak 26.aprila u 12 sati, a ulaz je besplatan. Sajam je uveče otvoren do 19 sati, dodaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com