Izbori 2016

Ponavljaju se izbori na čak 11 mesta u Nišu

Na čak 11 mesta biće ponovljeni izbori u Nišu, a najviše nepravilnosti bilo je u Gradskoj opštini Pantelej gde će izbori biti ponovljeni na devet mesta, rekao je komentarišući rezultate izbora predsednik Izbornog štaba Srpske napredne stranke i gradonačelnik Niša Zoran Perišić. On je istakao da je zadovoljan rezulatima izbora, jer je na ovim Srpska napredna stranka u Nišu dobila dva puta više glasova birača u odnosu na prethodne 2012. godine. Govoreći o mogućim koalicijama Perišić je istakao da želi da formira vlast sa najmanje dve stranke.

Prema podacima Izbornog štaba Srpske napredne stranke lista “Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje” na gradskoj izbornoj listi osvojila je 38,3 odsto glasva, što znači da će u gradskom parlamentu imati 29 odborničkih mandata, od ukupno 61-og, kazao je Perišić na današnjoj konferenciji za novinare u Srpskoj naprednoj stranci.

Za listu “Ivica Dačič-SPS, JS”, glasalo je 11, 69 procenata, odnosno 8 mandata.  Oko 7,04 odsto Nišlija dalo je poverenje listi “Dr Vojislav Šešelj-SRS”, tako da će ova partija imati 5 odborničkih mesta, listi “Niš moj grad- DS, SDS, NPS, LDP” 10,99 odsto, ili 8 mandata, koaliciji “Dveri-DSS” 5,3 odsto – 4 mandata, listi “Dosta je bilo” 8,42 odsto, ili 6 odborničkih mandata, i Ruskoj stranci, kao manjinskoj sa 1,46 odsto pripao je 1 mandat u Skupštini grada Niša.

Upoređujući rezultate sa drugoplasiranom listom koju čini koalicija SPS-JS, tri i po puta više glasova je osvojila Srpska napredna stranka. U odnosu na 2012. godinu ova partija je na upravo završenim izborima osvojila duplo više glasova. Tada je SNS pripalo 17 odborničkih mesta, a sada 29.

“Upoređujući rezultate drugih partija, možemo da zaključimo da svi imaju manje nego što su imali, jedina partije koje su u porastu su Srpska napredna stranka i pokret “Dosta je bilo”-Saše Radulovića, kojih nije bilo na listi 2012. godine”, kaže Perišić.

Na parlamentarnim izborima Nišlije su ponovo najviše poverenja dali listi “Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje”  46,13 odsto. Cenzus u Nišu su prešle još lista “Ivica Dačić-SPS, JS” i osvojila 11.18 odsto, “Dr Vojislav Šešelj-SRS” 8,74 odsto, “Dveri-DSS 5,94, pokret “Dosta je bilo” 9,78 odsto. Ostale partije u Nišu nisu prešle cenzus.

U Gradskoj opštini Niška Banja lista Srpske napredne stranke osvojila je veći broj mandata (33,12%) u odnosu na listu Banja pobeđuje (24,94%). Od 19 odbornika SNS je dobio 8 mandata, Banja pobeđuje 6, JS 3, a po jedan su dobile SPS i lista Srcem za Niš.

U Gradskoj opštini Pantelej naprednjaci su osvojili 37,6 odsto glasova, ili 12 odborničkih mesta. Na Panteleju se izbori ponavljaju na najmanje devet mesta pa ne možemo da imamo precizne rezultate. Cenzus su prešli radikali sa nešto više od 6 odsto glasova, Niš moj grad 9,96 posto, SPS 8,91%, Slaviša Dinić – Levica Srbije 6,78%, Dveri-DSS 5,58, Iskreno za Niš 8,16 procenata.

U GO Medijana lista “Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje” osvojila je 32,27 procenata. Cenzus je prešla Srpska radikalna stranka i osvojila 5,77 posto, Niš moj grad 15,83, SPS-JS 11,07 posto, Dveri-DSS 5,42 posto, lista Dosta je bilo 10,95 posto.

U GO Crveni Krst apsolutna pobeda Srpske napredne stranke koja je osvojila 50,99 odsto glasova, odnosno dve trećine mandata. Cenzus su prešle liste Srpske radikalne stranke 8,27%, “Niš moj grad” 9,38 posto, SPS-JS 9,56 procenata i lista “Iskreno za Niš” 6,29 posto.

U GO Palilula lista Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje osvojila je 43, 53 posto, što je dovoljno za apsolutnu većinu, a cenzus su prošle još SRS (7,91%), Niš moj grad (12,6%), SPS-JS (11,19%), Deri-DSS (6,69%)

Perišić je zadovoljan rezultatima uprkos tome što je na gradskoj listi Srpska napredna stranka osvojila za oko osam odsto manji procenat glasova u odnosu na procenat koji je osvojila na republičkom nivou.

“Niko od nas ne treba da se meri sa Aleksandrom Vučićem i sa njegovom listom. Njegov autoritet i njegova harizma u ovom trenutku su neprikosnoveni”, istakao je Perišić.

Za nijansu lošiji izborni rezultat jedan od razloga su i međusobni sukobi unutar same Srpske napredne stranke u Nišu i loš rad zadnjih godinu dana. Iz SNS-a je i otišao general Momir Stojanović i napravo svoju listu “Iskreno za Niš”.

“Sigruno su razlozi i sve ono što se događalo kada je stranka bila oteta iz ruku onih koji su je vodili i stavljena u neke druge ruke. Naši članovi su bili napadani, maltretirani u opštinskim odborima. To je sada prošlost i mi ćemo vrlo brzo srediti stranku”, najavio je Perišić.

On kaže da će voditi stranku do formiranja Skupštine grada, nakon toga će strankački organi doneti odluku o daljem funkcionisanju partije u Nišu. Ističe da nikakva saradnja nije moguća sa listom Momira Stojanovića na mestima gde je prešao cenzus i dodaje: “Onaj ko je izdao Aleksandra Vučića izdaće sutra i mene, tako da nikakva koalicija sa listom Momira Stojanovića od strane Srpske napredne stranke nije moguća”.

Perišić je na pitanje novinara da li će on biti ponovo kandidat za gradonačelnika Niša rekao da je sa ovakvim izbornim rezultatom to najlogičnije. 

On je istakao da još uvek nisu počeli pregovori o mogućim koalicijama i zaključio da bi najviše voleo kada bi vlast u Nišu pored naprednjaka činile još dve partije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com