DruštvoKultura

101 godina od rođenja Duška Radovića

Duško Radović, rođen je na današnji dan 1922. godine u Nišu.

Ovaj rođeni Nišlija, bio je glavni i odgovorni urednik “Pionirskih novina”, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista “Poletarac”, novinar “Borbe”, a 1975. godine, postao je urednik Studija B.

Bista posvećena ovom srpskom piscu nalazi se kod Trga kralja Aleksandra, u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta; Foto: J.M.

Prva emisija na Studiju B, bila je je “Beograde dobro jutro”, koja je počeka da se emituje odmah nakon njegovog dolaska na uredničko mesto. Pisao je svenario i tekst za dečiju televizijsku emisiju “Na slovo na slovo”.

Dobitnik je naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Kao član redakcije i prevodilac sa francuskog dao je imena likovima u stripu Talični Tom. Preminuo je 16. avgusta 1984. godine, a iza sebe je ostavio sina Miloša Radovića.

Povodom stogodišnjice rođenja slavnog pesnika, objavljena je i monografija “100 godina Duška Radovića”.

Neke od njegovih pesama su postale hitovi za decu u izvođenju Dečjeg hora “Kolibri“: “Mrak”, “Plavi zec”, “Strašan lav”, “Šta je na kraju”, “Pesma o mleku”, “Tatin muzičar”, “Zdravica” (“Sve što raste htelo bi da raste”)…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com