Društvo

“Đubretarcu” priznanje za zaštitu sredine i obnovljive izvore energije

Niški preduzetnik Miroslav Premović, osnivač konsultantske kuće i web portala “Đubretarac”, dobio je priznanje za Izuzetnu ličnost u oblasti obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine. Takozvana Renergy award dodeljuje se na Renexpo međunarodnom sajmu koji spaja investitore sa projektima iz oblasti održivih izvora energije.

Kako kaže Premović, ovo je svojevrsna nagrada za životno delo iz oblasti kojom se bavi već 25 godina. Na ovogodišnjem Renexpo sajmu “Đubretarac” je organizovao Konferenciju na temu upravljanja otpadom i bio jedini učesnik iz Niša.

Ovaj portal informiše o novinama u oblasti upravljanja otpadom, a konsultanti su uglavnom stranim kompanijama, kažu. U Srbiji je otpad još neiskorišćena sirovina, a razmišljanja o zaštiti prirode su tek u povoju.

“Mnogo toga je urađeno u Srbiji, ali treba još dosta da se radi. Naročito što se upravljanja komunalnim otpadom tiče. Već se krenulo sa image001izgradnjom sanitarnih deponija širom zemlje”, kaže Premović.

Što se tiče projekta Regionalne deponije i centra za reciklažu na Kelešu, smatra da će, uprkos propalim tenderima za dodelu koncesije za izgradnju i upravljanje, nešto morati makar grad da uradi.

“Regionalne deponije i centri za preradu otpada su evropski izum. U otpadu je važna količina, a troškovi su niski. Zato je dobro da se više opština udružuje jer je isplativije i ima više smisla nego da svaka ima svoju deponiju”, ističe.

Regionalni centri za reciklažu su logičan ekonomski korak, dodaje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com