Kultura

Nadija Rebronja svojom poezijom grli ceo svet

Zbirka poezije „Flamenko utopija“, novopazarske pesnikinje Nadije Rebronje, predstavljena je u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“. Rebronja predstavlja Srbiju na međunarodnom festivalu poezije u Nikaragvi.

“U poetskom izrazu Nadije Rebronje grad postaje univerzum. Njeni lirski subjekti, u razigranom krugu, sa svojim đavolima, plešu u gradovima u kojima nikad nisu bili. Grad postaje metafora života i nebitno je gde se nalazi, ionako su važnije geografske mape na licu… pogledi, osmesi… jer „čovek je čoveku ogledalo“, rekao je književnik Branislav Janković.

Preplitanjem motiva muzike, igre, vode, vatre, ogledala, pesnikinja sigurnim koracima flamenka usmerava sve svoje gradove ka utopiji , dodaje.

“Na fantastičan način ona inkomporira u svoje tesktove različite kulture, umetnosti, narode i religije. Neke njene pesme nalikuju haiku poeziji, što ide u prilog činjenici da je Nadija otvorena u svakom pogledu i da svojom poezijom grli celokupan svet“.

Nadija Rebronja, osim pisanjem poezije bavi se i njenim prevođenjem i književnom kritikom.Doktorirala je književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a predaje na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.
Dobitnica je nagrade Aladin Lukač za najbolju knjigu autora do 27 godina, kao i Priznanja za poeziju gradonačelnika grada Penonome u Panami, više nagrada na festivalima mladih autora za poeziju i književnu kritiku na prostoru bivše Jugoslavije, kao i nagrade za najbolji esej manifestacije Slovo sa Lima.

1

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com