Promo

10 stvari koje bi trebalo znati pre postavljanja krunica i mostova za zube

Krezubost, neretko i totalna bezubost, veliki je problem modernog čoveka. Velikom broju ljudi nedostaje jedan ili više zuba. Nedostatak čak i jednog zuba, može biti veliki problem, iako na to mnogi ne obraćaju pažnju.

Nedostatak zuba dovodi do estetskih, ali neretko i drugih zdravstvenih problema. Na sreću, krunice za zube su rešenje dostupno svima.

Pre odluke o protetskom zbrinjavanju pacijente muče brojna pitanja i da bi im olakšali odluku tim lekara Dental SPA centra daje odgovore na najčešća pitanja vezana za postavku krunica i mostova.

DENTAL SPA SCENTAR

1 .Da li uopšte treba nadoknaditi izgubljen zub?

Svaki izgubljen zub treba nadoknaditi, jer nakon vađenja jednog zuba susedni zubi počinju da se naginju i kreću ka praznom prostoru, što remeti zagrižaj i ugrožava susedne zube i vilični zglob. Ukoliko veći broj zuba nedostaje, javljaju se problemi sa žvakanjem, pa zbog toga može biti ugrožen i želudac.

2. Na koji način se mogu nadoknaditi  izgubljeni zubi?

Najčešći način nadoknade izgubljenih zuba je postavka krunica i mostova. Međutim, izgubljeni zubi se mogu nadoknaditi postavkom mobilnih proteza ili postavkom implantata.

3. Kada se postavlja zubni most, a kada krunica za zube?

Krunica za zube se postavlja kod zuba na kome se nalazi velika plomba ili kada nismo zadovoljni estetskim izgledom nekog zuba, pa želimo da ga poboljšamo. Mostovi se rade kada postoji prazan prostor između dva postojeća zuba koji želimo da popunimo.

4. Kako se postavlja zubni most i koliko traje izrada?

Da bi se uradio zubni most  potrebno je izbrusiti zube pored praznih prostora. Ovo su zubi nosači i oni „nose“ zube koji su ranije izvađeni. Nakon toga, lekar uzima otisak i dalji tok izrade mosta ili krunice se odvija u laboratoriji. Kada se završi laboratorijska faza, lekar cementira most u ustima pacijenta. Izrada mosta traje od 3 do 5 dana, zavisno od veličine mosta.

5. Šta sa izbrušenim zubima dok most ne bude gotov?

Kada su zubi izbrušeni i pripremljeni za postavku mosta, oni su i osetljivi. Da bi smanjili ovu osetljivost zuba i da bi pacijentima omogućili veću udobnost, u Dental SPA centru pacijentima odmah nakon brušenja postavljaju privremene krunice koje nose do pstavljanja finalnog rada.

DENTAL SPA SCENTAR

6. Da li postavljanje krunica ili mostova boli?

U Dental SPA centru sve faze izrade krunica i mostova rade u lokalnoj anesteziji, pa pacijenti ne osećaju bol prilikom rada.

7. Kakva će biti boja krunice ili mosta?

Boja krunice za zube određuje se na osnovu specijalnog ključa boja, pri čemu se teži da se ne razlikuje od postojećih zuba. Boja krunice ili mosta uklapa se tako da se ne razlikuje od susednih zuba ukoliko se radi manji broj zuba, ali ako pacijent radi sve zube, može birati boju zuba po ključu boja koju želi.

8. Koje vrste krunica i mostova postoje?

U Dental SPA centru izrađuju se metalokeramičke krunice i mostovi, kao i bezmetalne – cirkonijumske krunice i bezmetalni mostovi. Sve se rade kompjuterski u saradnji sa renomiranim laboratorijama za zubnu tehniku.

9. Koliko će trajati zubni most?

Trajnost mostova zavisi od stanja zuba nosača i od toga kako pacijent kasnije održava zube. Ukoliko su zubi nosači bili u dobrom stanju i ako pacijent dobro održava zube i obavlja redovne kontrole kod stomatologa, most može trajati i preko deset godina.

10. Koja je cena krunice ili mosta za zube?

Cena krunice za zube ili mosta zavisi od vrste materijala od kog se rade i od broja zuba koji se izrađuju. Ukoliko Vas interesuje cena krunice za zube, možete posetiti sajt Dental SPA centra.

Nemojte čekati, već nadoknadite zub/zube koji Vam nedostaju. Stručni tim Dental SPA centra, uvek Vam je na raspolaganju i pružiće Vam vrhunsku stomatološku uslugu.

Zakažite pregled i konsultacije u DENTAL SPA CENTRU!

 

DENTAL SPA CENTAR
Bulevar Nikole Tesle 57, Niš
018/588727
064/1522668
www.dentalspa.co.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj i :
Close
Back to top button