DruštvoEkonomija

10 najinteresantnijih gradilišta ove građevinske sezone u Srbiji – Među njima i jedno niško

10. Tunel kroz Frušku goru

Iako ovaj projekat na prvi pogled ne pleni svojom estetikom, svojim karakteristikama zaslužno se izborio u selekciji top deset gradilišta za ovu godinu. Dve tunelske cevi, svaka sa dužinom od oko 3,5 kilometra, činiće najduži tunel u Srbiji. Ako imamo u vidu posebne uslove izgradnje determinisane okruženjem nacionalnog parka i kompleksnost samih radova u tunelu, ova deonica Fruškogorskog koridora predstavlja možda i najzahtevnije gradilište u zemlji.

9. Rekonstrukcija železničke stanice u Subotici

S obzirom da je trenutno aktuelna izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice, postojeće železničke stanice očekuje značajna rekonstrukcija. Po obimu radova izdvaja se stanica u Subotici, u okviru koje bi trebao da se rekonstruiše stanični trg, postavi nova nadstrešnica, ali i sačuva tehnička kućica, vodotoranj i nekadašnja čarda.

8. Planet Residence u Nišu

I Niš projekte za trku ima. Dominanti objekat već se ističe u gradskoj panorami. Budući kondominijum na trinaest spratova posedovaće 420 stambenih jedinica, obilje staklenih površina, a ideja ozelenjenih kaskadnih terasa definitivno će pleniti pažnjom. Detaljan opis ove građevine možete da pogledate na njihovom sajtu – OVDE.

7. Železnička stanica u Novom Sadu

Bez obzira na to što su radovi na rekonstrukciji ove zgrade izvođeni tokom izgradnje pruge na deonici Novi Sad – Beograd, nova adaptacija je u toku. Trenutni radovi obuhvataju zamenu plafona i fasadne stolarije, kao i postavljanje novih mermernih ploča i rasvete.

Najupečatljiviji utisak ostavlja pogled na budući galerijski prostor u okviru kojeg se planira povećanje kapaciteta čekaonice. Neposredni kontakt galerije sa staklenom fasadom formiraće posebnu komunukaciju korisnika sa gradom.

6. Hotel Bristol u Beogradu

Još jedna rekonstrukcija u našem izboru. Reč je o radovima na hotelu Bristol, zdanju iz 1912. godine, zaštićenom spomeniku kulture na kojem radove finansira firma PD „Beograd na vodi“ d.o.o. Rekonstrukcija hotela po projektu Bureau Cube Partners obuhvata detaljne radove na svim etažama, uključujući formiranje upečatljive secesionističke fasade, ozelenjavanje eksterijera, adaptaciju unutrašnjeg dvorišta i niza drugih radova koji će vratiti Bristol na turističku mapu Beograda.

5. Stadion u Zaječaru

Još jedan u nizu novoizgrađenih stadiona u Srbiji uskoro će ugostiti svoju publiku. Na gradilištu lociranom u Zaječaru uskoro će bit završen stadion „Kraljevica“ sa kapacitetom od 8.168 mesta.

Futuristički izgled postignut je zaravnjenim krovnim pokrivačem u kombinaciji sa velikim zaobljenim ivicama. Upečatljiv utisak formiran je reflektorima sa karakteristično stilizovanim stubovima, sveukupno čineći objekat vanvremenskim i nadrealnim.

4. Trinity Park u Novom Sadu

Kompanija Inobačka podiže Trinity Park na mestu legendarnog hotela Park u Futoškom parku. U pitanju je zapravo kompleks koji kombinuje izgradnju novih poslovnih objekata sa podizanjem hotela Hyatt Regency na temeljima starog objekta koji se trenutno ruši. Novi Sad zaista sazlužuje moderan poslovni hotel velikog kapaciteta koji će moći da zadovolji rastuće potrebe tržišta.

3. The One na Novom Beogradu

Novosadska Aleksandar Gradnja počela je drugu fazu izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa The One. Najzanimljiviji je svakako vizuelni reper od dvadeset spratova na uglu ulica Omladinskih brigada i Đorđa Stanojevića u Bloku 64 na Novom Beogradu.  Idejno rešenje potpisuje Folic Arhitects, a namena objekta je višeporodično stanovanje sa komercijalnim sadržajima.

2. Zoned Panorama na Kopaoniku

Na visokom drugom mestu pozicionirala se planinska arhitektura. Novi luksuzni apartmani biće formirani u okviru multifunkcionalnog kompleksa na Kopaoniku.

Defanzivno istaknuti kubusi obiluju fasadnim staklom čineći enerijer bogat prirodnom svetlošću. Neposredni kontakt s prirodnim okruženjem omogućuje završna obrada u tonovima prirodnih materijala.

1. King’s Circle Residences u Beogradu

Na prvom mestu nalazi se budući stambeni-poslovni kompleks na Slaviji. Višedecenijski beogradski simbol biće bogatiji za još jedan urbani reper koji je oblikovao Remorker Architects iz Beograda.

Na uniformnu fasadu objekta dinamično se nadovezuje levitirajući poliedar horizontalnih linija, čime je izbegnuta monotonija. Implementacija pop-art detalja daje eksterijeru upečatljiv utisak, kojima će ovaj kompleks vizuelno skrenuti dodatnu pažnju.

Piše: Drago Polić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com