DruštvoHronika

Žrtve porodičnog nasilja su sve češće starije osobe

Najzastupljeniji oblik nasilja u porodici je i dalje fizičko nasilje koje je često kombinovano sa psihičkim nasiljem, u oko 16 odsto slučajeva, za koje žrtve uglavnom ne podnose prijave, rezultat je istraživanja prakse sudova u procesuiranju krivičnih dela nasilja u porodici. Rezultati su objavljeni u publikaciji Krivično delo nasilja u porodici u sudskoj praksi – nove tendencije i izazovi. Publikaciju su danas javnosti predstavile autorke dr Nevena Petrušić, dr Vida Vilić i dr Natalija Žunić, profesorke na Pravnom fakultetu u Nišu. Istraživanje se odnosi na pravosnažno okončane postupke koji su pokrenuti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u periodu 2014.do 2015. Godine, a analizirana su 50 predmeta iz Beograda i po 25 iz Niša i Novog Sada. Studiju je podržala Misija OEBS-a u Srbiji

“U sudskim presudama koje su bile predmet posmatranja preovladava osnovni oblik nasilja u porodici, što je u neku ruku pomak u odnosu na ranije istraživanje iz 2007, godine kada su krivična dela nasilja u porodici uglavnom bila drugačije obojena brutalnošču. Sada pored osnovnog oblika nasilja u porodici ima dosta oblika nasilja prema malolednim licima, takoreći deci, tako da to spada u kvalifikovani teži oblik krivičnog dela”, istakla je dr Vida Vilić. “I dalje je najzastupljenije fizičko nasilje, ali je ono sada kombinovano sa, recimo psihičkim nasiljem za koje žrtve ne podnose prijave”.

Ona je dodala da se psihičko nasilje danas, što je posledica modernih tehnologija, vrši SMS porukama , nadzorom elektronske pošte i različitim pretnjama. Pod pretnjama se podrazumeva ugrožavanje života bliskog člana porodice, ali I još neki oblici prenji”, dodala je dr Vida Vilić.

Fizičko nasilje se najviše svodilo na udarce rukama i pesnicama po licu i glavi, pretnje noževima , držanje noža ispod vrata, čupanje i ujedanje.

“Najčešći motiv nasilja u porodici je ljubomora, mada ima i osvete i nerešenih pitanja oko imovine koja je stečena u braku”, kazala je dr Vida Vilić.

Žrtve i dalje ne veruju institucijama, jer u slučajevima recidiva, nasilnik se ponovo ne prijavljuje, jedan je od zaključaka ovog istraživanja koje je pokazalo da su učinioci krivićnog dela nasilja u porodici najčešće muškarci od 33 do 56 godina, sa dvoje ili više dece , srednjeg obrazovanja i najčešće nezaposleni.

“Ono što nam je bilo alarmantno je da preko 40 posto izvršilaca konzumira alkohol redovno, deset posto su zavisnici opojnih droga, a 60 procenata bilo u stanju alkoholisanosti u momentu kada je izvršeno krivično delo. Ovo pokazuje da je zavisnost okidač koji dovodi do nasilja”, navele su autorke istraživanja. “Izvršioci su uglavnom uračunljivi . Samo dva procenta je bilo neuračunljivh u momentu izvršenja krivičnog dela”.

Istraživanje je pokazalo i da su žrtve krivičnog dela starosti od 25 do 65 godina, ali je broj preko 65 godina bio znatno veliki u odnosu na ranije istraživanje.

Dr Nevena Petrušić zaključuje da se stvari u pogledu ažurnijeg postupanja u sudskim predmetima nasilja u porodici popravljaju ali da još uvek nije na nivou na kome bi moralo da bude.

“Ima pomaka utoliko što se češće izriče mera pritvora , uslovne osude manje nego što ih je bilo u nekom ranijem periodu. Kazne nisu znatno povećane . Mi smo se ovim istraživanjem bavili , praksom krivičnih sudova u procesuiranju krivičnih dela nasilja u porodicama i istraživanje se oslanja metodološki na ranije istraživanje. Posle deset punih godina od kad se mnogo toga dogodilo u Srbiji uključujući i činjeniciu da je ratifikovala takozvanu Istanbulsku konvenciju o sprečavanju nasilja prema ženama i u porodici. Mnogo toga se dogodilo, mnogo edukacija , različitih kampanja koje su vođene. Htele smo da vidimo da li se to odrazilo na rad sudova i da li ima pozitivnih trendova kada je reč o načinu na koji se ova dela procesuiraju”.

Dr Nevena Petrušić je dodala da u Srbiji moramo više da se bavitimo uzrocima zbog čega nasilje ima tako široku rasprostranjenost i zbog čega sve ove mere koje se preduzimaju na planu kažnjavanja , sprečavanja , kao I ostali pravni instrumenti , ne daju očekivanje rezultate.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com