Politika

Zoran Perišić: U Nišu će biti centralni srpski aerodrom

Sednica Skupštine grada Niša najverovatnije će biti zakazana za petak 22. jun, saznaju Niške  Vesti. Ukoliko sednica ne bude održana do 23. juna gradu preti prinudna uprava.

Ono što je za sada jedino sigurno to je da sednica Skupštine grada neće biti održana sutra, jer bi onda morala da bude zakazana danas, objašnjava šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Perišić.

Radi se o sednici koja je već bila zakazana, za koju je već stigao dnevni red, on se može dopuniti na samoj sednici, ili predlagač može da povuče neke tačke. Zato sednica ne mora da bude zakazana pet dana ranije, kao kada je nova sednica u pitanju, već može da se zakaže bukvalno nekoliko sati ranije.

Foto: Ana Stanojević; Zoran Perišić (arhiva)

U dnevnom redu sednice koja je odložena jedna od tačaka je i prenos vlasništva aerodroma Konstantin Veliki sa grada na državu. Perišić je demantovao navode pojedinih organizacija i medija da vladajuća većina nema većinu da izglasa tu tačku i da je to razlog ne održavanja sednice.

“Na Skupštini ćemo čuti ko je šta radio, a ko nije. Ne sećam se da mi je 2014. godine kada sam podigao Aerodrom iz pepela teškim pregovorima sa kompanijama, da mi je tada jedan od aerodromskih stručnjaka došao da ponudi savet, pomoć, bilo šta. Ne sećam se ni da su dok su bili na vlasti radili bilo šta sa svojim kontaktima da poprave status Aerodroma. Jedino što su dobijali pomoć iz Beograda, koju su kompletno trošili na plate. Ništa u infrastrukuru nije uloženo”, istakao je Perišić.

Foto: Niske Vesti

“Ne znam gde su bili ni kada je obnovljena priča oko letova. Ja nisam bio u situaciji da kao gradonačelnik dozvolim da jedan skup projekat prema Podgorici, koji je koštao grad 1,5 miliona godišnje može u toj formi da se nastavi. Zbog toga je napravljena cela koncepcija ovakvog razvoja Aerodroma, a po svemu što vidimo ta koncepcija je bila dobra”, naglasio je bivši gradonačelnik.

On je rekao da Aerodrom Konstantin Veliki i dalje treba da se razvija i poručio.

“Treba da shvatimo da Srbija narednih 25 godina nema centralni Aerodrom. Mi želimo da niški aerodrom postane centralni državni aerodrom”.

Ukoliko Skupština grada ne bude održana u zakonskom roku do 23. juna, odnosno 90 dana od održavanja poslednje, Vlada Republike Srbije donosi odluku o raspuštanju lokalnog parlamenta. Po zakonu, danom odluke počinje da teče rok od 60 dana, kada bi predsednik Narodne skupštine trebalo da raspiše izbore za odbornike čiji mandat traje 4 godine. Do konstituisanja skupštine i izbora izvršnih organa lokalne samouprave, tekuće i neodložne poslove iz njihove nadležnosti obavlja privremeni organ, koga čine predsednik i 4 člana, a obrazuje ga Vlada Srbije.
Poslednja sednica Skupštne grada Niša, održana je 22. marta.

Sednica na kojoj je trebalo da bude usvojena odluka o prenosu u državno vlaništvo aerodroma “Konstantin Veliki”, bila je zakazana za 10. april, ali je odložena na predlog šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Zorana Perišića, zbog, kako je tada saopštila Služba za poslove Skupštine grada, “učestаlih dezinformаcijа o stаtusu аerodromа “Konstаntin Veliki” u Nišu, koje poslednjih dаnа u jаvnost iznose pojedinci i rаznorаzne interesne grupe, čime se urušаvа kredibilitet nаšeg grаdа”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com