Kultura

“Zlatna Buklija” iz Velike Plane stigla u Niš

U konkurenciji dve stotine filmova koji su stigli na  Međunarodni festival dokumentarnih filmova u Velikoj Plani, film „Kraljevski top – istorija srpske krune“ niškog reditelja Velimira Stojanovića nagrađen je prvom nagradom – „Zlatnom Buklijom“ u kategoriji istorijskih filmova.

Film „Kraljevski top – istorija srpske krune“ govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija izlivenih od Voždovog topa iz Prvog Srpskog Ustanka. Urađen je u produkciji niškog  „ FORUM ARTISTIKUMA“ povodom obeležavanja 200 godina od smrti Vožda Karađorđa.

U pozadini, prati i društveno političke prilike u Srbiji  i čitavoj Evropi, objašnjavajući značaj očuvanja ovog znamenja kao simbola slobode i državnosti srpskog naroda.

Kroz obilje arhivskog materijala baca svetlost na ključne istorijske događaje dvadesetog veka, otkrivajući i one manje poznate istorijske činjenice.

Velimir Stojanović sa “Zlatnom buklijom” Foto: Dejan Ilić Unuče

“Arhivsku građu sakupljali smo skoro tri godine, a film koji traje 45 minuta počeli smo da radimo juna prošle godine . Sniman je većinom u Beogradu,  arhivsku građu pronašli smo u Jugoslovenskoj kinoteci i privatnim arhivama”, rekao je za Niške Vesti reditelj, Velimir Stojanović.

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma “Zlatna buklija”, koji se dvanaesti put održava u Velikoj Plani, ostvarenja se takmiče u četiri kategorije. Predsednik žirija Nikola Lorencin filmski i TV reditelj, kritičar i pedagog , obrazložio je odluku o nagradi rečima „ za iscrpni prikaz dramatičnih događaja u savremenoj istoriji srpskog naroda“.

Ekipa filma sa domaćinima
Foto: Dejan Ilić Unuče

Premijera nagrađenog filma zakazana je za 20. maj 2017. godine, kada se održava i tradicionalna manifestacija  Noć muzeja.

Reditelj filma Velimir Stojanović, poznati je niški dokumentarista, iza koga stoje takođe nagrađivana dokumentarna ostvarenja „MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA“ 2012. godine. i „ VOJNA PRAVNA SLUŽBA KROZ ISTORIJU“ 2014. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com