ZdravljeZdravlje i zdrav život

Život posle infarkta MOŽE biti bajkovit

U organizaciji privatne niške Poliklinike “Life Impuls” i Fondacija za zdravstvo, sinoć su u hotelu Regent u Nišu održana predavanja pod nazivom Život posle infarkta miokarda. Veliki broj Nišlija, pokazalo se i ovaj put jeste zainteresovano da čuje kako da ponovo uživa u životu.

Predavanja su slušali pacijenti koji su preboleli ovo teško oboljenje, ali i oni koji su zbog dijagnostikovane ishemijske bolesti srca imali ugradnju stenta ili by-pass operaciju.
“Impresionirana sam odzivom pacijenata i njihovom zainteresovanošću za činjenice koje su iznete od strane predavača. Radi se o najnovijim informacijama, proisteklim iz smernica, preporuka i nacionalniih vodiča za lečenje koronarne bolesti’’, rekla je Prim dr Lozana Marković inače osnivač Poliklinike “Life Impuls” u Nišu.

Doktori zaposleni u ovoj niškoj poliklinici veoma savesno i odgovorno pristupaju lečenju pacijenata, izdvajajući dovoljno vremena za preventivu i davanje potrebnih objašnjenja, što ovu polikliniku svrstava u nauspešnije u ovom delu Srbije.

U prepunoj sali hotela Regent predavanja su pažljivo slušali pacijenti uglavnom starosne dobi preko 50 godina, što inače prestavlja starosno doba kada se infarkt veoma često dijagnostikuje.

”Ideja za održavanje ovakvog skupa je došla od strane lekara u Poliklinici “Life Impuls” i proistekla je upravo iz činjenice da lekari u svakodnevnom radu zbog velikih gužvi, najčešće nemaju dovoljno vremena da daju sva potrebna objašnjenja pacijentima nakon prebolelog infarkta miokarda”, rekao je Goran Radojković osnivač Fondacije za zdravstvo.

Ova fondacija je nezavisna, nedobitna, dobrotvorna organizacija, osnovana s idejom da pomogne u realizaciji, kritičnih potreba zajednice i poboljša kvalitet života na lokalnom području jugoistoka Srbije.

Angažovani predavači na sinoćnom skupu bili su specijalisti interne medicine, kardiolozi Prof dr Svetlana Apostolović i Mr sci med dr Ljubodrag Radević, stručni konsultanti Poliklinike “Life Impuls” u Nišu. U svojim izlaganjima, potrudili su se da odgovore na pitanja koja pacijenti nakon prebolelog infarkta najčešće postavljaju lekarima su uglavnom bila:

Može li čovek da živi bez opterećenja posle preležanog infarkta? Kako sprečiti komplikacije posle infarkta miokarda i kako organizovati život da se napad ne bi ponovio? Kada se vratiti radnim obavezama? Koliko mogu biti fizički aktivni? Da li je moguća seksualna aktivnost nakon infarkta?

“Brojna su pitanja za osobu koja je napustila bolnicu nakon prebolelog infarkta, a odgovore na njih smo pokušali da damo na večešnjem skupu. Sprovođenje mera sekundarne prevencije nakon prebolelog infarkta miokarda je izuzetno važno, jer to su osobe sa visokim rizikom od ponovnog kardiovaskularnog događaja’’, rekao je posle svog izlaganja mr dr Ljubodrag Radević.

Profesorka Apostolović je pohvalila organizatore sastanka.
“Posećenost je bila velika, što jasno pokazuje zainteresovanost pacijenata za odabrane teme predavanja. Želim da se zahvalim organizatorima ovog skupa zato što su imali visok nivo svesti o značaju održavanja ovakvih skupova i naglasila da je edukacije pacijenata o životu nakon prebolelog infarka miokarda jednako važna, kao i medikamentozno lečenje ovog oboljenja’’, pohvalila je organizatore sastanka profesorka Apostolović.

Pacijenti nisu krili svoje oduševljenje zbog realizacije ovog sastanka i bili su puni reči hvale za predavače i organizatore.Posle održanih predavanja u restoranu hotela “Regent” je organizovan koktel-večera, tako da su lekari i pacijetni imali dovoljno vremena za druženje i savetovanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com