KulturaMagazin

“ŽIVOT JE PAS!” Priča o svakom od nas

Da nikad nije kasno da se radi ono što se najviše voli, govori priča o niškoj grupi “Zoološki vrt”. Većina radi u prosveti, a kad napuste učionice pretvaraju se u rock sastav i sviraju za svoju dušu. Iako postoje već 20-tak godina, retko su nastupali, a tek sada su snimili svoj prvi spot.

Foto: Miloš Jovanović

“Život je pas”, naziv je prve pesme sastava “Zoološki vrt”, a za nju su napravili i svoj prvi spot. Prema rečima Aleksandra Georgieva Gige, koji je u grupi zadužen za gitaru, ali i za muziku i produkciju, pesma je doživela svetlost dana zahvaljujući mlađim članovima grupe. Oni su izneli celu ovu priču i na njihov nagovor i angažovanje je došlo i do pesme, ali i do spota. Oni su prepoznali nešto što se radilo pre 20 godina, pa su to izvukli iz sakrivenog sanduka.

“Pesmu je napisao Borislav Bošković, koji je inače farmaceut, ja sam sa druge strane mašinski inženjer i radim u prosveti, a želja nam je bila da se bavimo muzikom. Možda je i baš zbog toga nastala ova pesma kojom smo želeli da naglasimo da ljudi ne rade uvek ono što vole i da ih život ponekad gura u neke druge priče iz dana u dan za koje možda nekada nisu spremni”, rekao je Aleksandar Georgiev za Niške Vesti.

Foto: Miloš Jovanović

Objašnjava da je pesma nastala još pre dvadesetak godina, u vreme kada su on i Borislav Bošković imali prvi bend Hibrid. Pesma govori o opštoj situaciji, o socijalnom pogledu na svet, o tome da smo ograničeni i da zbog tog ograničenja retko kad možemo da ostvarimo svoje snove.

Foto: Zoran Ćirić

“U strofama imamo dosta teksta koji podseća na naše domaće narodne pesme, dok je refren totalno autentičan i govori o tome da je svima nama život ponekad pas. Čine ga usponi i padovi ali nikad nam ne pruža ono što mi hoćemo, nego smo ograničeni nekim normama, kontrolama, pravilima… najmanje vremena posvećujemo onome što volimo, najmanje radimo ono što nam se svidi jer ti neki okovi i lanci koje nam neko plasira, ili to sami sebi radimo, ograničavaju nas da svoje želje i snove ostvarujemo”, kaže Giga.

Ovaj niški rock sastav nije nastupao mnogo, ali je na svojm svirkama bio zapažen. Tako je nakon učešća na Zaječarskoj gitarijadi stiglo i obećanje za prvu ploču i to od RTS-a. Na žalost došle su krizne 90-te i finansije im to nisu dozvoljavale. Članovi grupe krenuli drugim putem, da bi se pre izvesnog vremena ponovo okupili i potrudili da sve to što nije urađeno prethodnih godina bude skockano u jednu pesmu, jedan spot.

Foto: Miloš Jovanović

Prema Aleksandrovim rečima imaju preko 50 pesama demo verzija i čekaju možda neku novu priliku da ugledaju svetlost dana. To će se verovatno i desiti sledeće godine jer je, ističe Aleksandar, dogovor da naprave neku selekciju od 12 kompozicija koje će biti i profesionalno snimljene u studiju.

“Radi se mešavini rok pravaca, nije suva komercijala i nije za široku slušalačku publiku. Naši pravci bili su i ostaće u tom muzičkom stilu koji smo gajili od samog početka”, dodao je Aleksandar.

Članovi “Zoološkog vrta” su: Dejan Petrović – vokal,  Aleksandar Georgiev Giga – gitara, Dimitrije Mandić – bas, Nemanja Lazić – gitara i Bojan Ilić – bubnjevi. Režiser spota – Dejan Bošković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com