Stari Niš

Zgrada Oficirskog doma u Nišu

Zgrada Oficirskog doma u Nišu se nalazi u ulici Orlovića Pavla 28a.

Ovaj objekat je sedamdesetih godina stavljen pod zaštitu države i nosi status kulturnog dobra od velikog značaja.

Istorija objekta

Objekat je izgrađen 1890. samo desetak godina posle oslobođenja Niša od Turaka prvobitno kao kafana „Bulevar“. Kafana je u svojoj prošlosti imala tu čast da u svojim premisama bude domaćin putujućim pozorištima, pevačkim društvima i vojnim orkestrima kojoj su ovde nastupali i zabavljali goste kafane.

Tako je bilo sve do 1903. godine kada je objekat otkupila Komanda grada i pretvorila ga u Oficirski dom (dom vojnih starešina, oficira i podoficira), koji je funkcionisao sve do početka rata 1941. godine. Vremenom je bio i mesto najznačajnijih političkih i skupštinskih događaja Srbije.

Od mnogobrojnih odluka koje su ovde donešene, najznačajnija je ona tokom Prvog svetskog rata (od 27. jula do 16. oktobra 1915. godine) kada su tu održavana ratna zasedanja Skupštine Srbije i kada je ozvaničena Niška deklaracija, sa osnovnim ciljem ujedinjenja balkanskih naroda u borbi za oslobođenje i stvaranje zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca. U tada usvojenoj deklaraciji izražen je odlučan stav, koji se protivi Londonskom ugovoru, kojim se Italiji ustupa deo jadranske obale.

Zbivanja u zgradi Oficirskog doma tokom 1914. i 1915, godine obeležena su spomen pločama, otkrivenim 6. maja 1986. godine. Ploče su rad beogradskog vajara Ljubiše Mačića. Na prvoj ploči je zapisano: “U Nišu, ratnoj prestonici Srbije, u ovoj zgradi je zasedala decembra Narodna skupština 1914. objavila je Nišku deklaraciju sa idejama u ciljevima borbe za oslobođenje i ujedinjenje naših naroda“.

Zapis na drugoj ploči glasi: “Ovde je održan jugoslovenski miting 6. maja 1915 godine protiv odluka Londonskog ugovora, kojima se Dalmacija ustupa Italiji.

U narednom periodu svog postojanja, ovaj objekat je služio za različite kulturne potrebe građana, u zgradi se ponovo otvara kafana, a u njoj su se pored ostalih okupljali glumci koji su dolazili na Filmske susrete.

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, pa sve do skoro ovde je bio smešten Dom mladih u Nišu. Više od 25 godina, bez prekida svakog leta, ovde je bio održavan festivalski centar Niških filmskih susreta. Sve do gašenja Omladinske ustanove „Josip Kolumbo” kojem je bilo ustupljena na korišćenje, nakon 1999. godine, posle čega je objekat napušten i više niko nije vodio računa o njemu.

Završetak rekonstrukcije

Krajem 2015. godine napokon je završena višegodišnja rekonstrukcija. Objekat ima tri celine u kojima je moguće organizovati različite kulturne sadržaje, a ideja je da ubuduće bude u nadležnosti Uprave za Kulturu. Aprila 2016. godine izložbom grafika Anrija Matisa svečano je otvoren renovirani Oficirski dom …

Izvori:
Niški Vesnik
Wikipedia

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com