Stari Niš

Zgrada Englesko-srpskog doma u Nišu

Zgrada Englesko-srpskog doma izgrađena je u Nišu, 1926. godine, sredstvima engleskih fondova kao dom za smeštaj ratne siročadi.

Istorijat

Izgradnji ovog objekta prethode događaji vezani za ratove koje je Srbija vodila početkom 20. veka, kada su se prvi put pojavili dobrovoljci iz Evrope i sveta da nesebično pomognu u tom teškom vremenu.

Septembra 1914. god. u Engleskoj je osnovan Srpski potporni fond (Serbian Relief Fund), sa ciljem da se pomogne srpskoj deci čiji su roditelji stradali u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Osnivanje fonda inicirala je Lejla Pedžet (Louise Paget).

Ratna siročad su do 1926. godine bila smeštena u Sirotinjskom domu pored Starog groblja na Gorici, izgrađenom 1902. godine.

Inicijativa

Mis Mo Florens, upravnica doma i mis Džin Rankin ubrzo po dolasku u Niš obavestile su niškog episkopa Dositeja, a i London, o potrebi da se podigne nova zgrada doma. Odgovor iz Londona bio je pozitivan. Uz pomoć Episkopa Dositeja uprava crkve Svetog Pantelejmona u Nišu poklonila je zemljište za gradnju doma, a novac je dobijen iz Londona, iz sredstava stipendijskog fonda, ostvarenog prilozima 336.000 engleskih đaka.

Zgrada doma građena je od 1925-1926. godine. Otvaranje i osvećenje doma održano je novembra 1926. godine, a prisutne su bile mnogobrojne zvanice najvićeg ranga iz Beograda i Londona, predstavnici crkve, vojske i grada Niša.

Arhitektura

Idejni projekat izgradnje doma uradila je mis Mo Florens i on je bio zasnovan na engleskim standardima. Zgradu je projektova i njenom izgradnjom rukovodio arhitekta Julijan. Lj. Đupon i ovo je ujedno njegov prvi zabeleženi projekat u Nišu. Zgrada je imala dva sprata, sa posebnim prostorijama za mušku i žensku decu, zajedničku trpezariju, igralište i baštu u kojoj su gajili povrđe i cveće.

Arhitektura objekata je u duhu jednostavnog neoromantizma. Simetrična fasadna šema akcentirana je bočnim erkerima i dekorisana nazubljenom završnom atikom sa asocijacijo na srednjovekovne fortifikacijske objekte. Ovaj motiv je primenjen i kod spomenika na Čegru.

Zgrada danas

Danas u u zgradi Englesko srpskog doma nalazi Dom učenika srednjih škola.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com