Ekonomija

Ženama na jugu Srbije u biznisu mnogo teže nego muškarcima

Za razvoj ženskog preduzetništva neophodna je podrška čitavog društva koja će se izmedju ostalog ogledati i u lakšem odobravanju kredita kod Fonda za razvoj i poslovnih banaka, zaključak je današnjeg sastanka privatnih preduzetnica, predstavnica udruženja žena i klastera iz Niša, Svrljiga, Gadžinog Hana i Aleksinca, sa načelnicom Nišavskog upravnog okruga Draganom Sotirovski.

Direktorka Kuće klastera Danka Milojković kazala je da je ženama mnogo teže nego muškarcima da pridju kreditima jer nisu vlasnice imovine i ne mogu da dobiju kredit.

„Pristup, recimo Fondu za razvoj ženama je veoma komplikovan, jer nisu vlasnice bilo čega, jer nemaju mogućnost da imaju hipoteku i da dobiju kredit kojim bi razvile svoj posao. Ženskim udruženjima je vrlo teško da pridju raspoloživim fondovima lokalnih samouprava jer moraju da pišu projekte, a one se bave ručnim radovima, proizvodnjom hrane, vaspitavanjem dece, gerontodomaćice su, i nije im u struci da se bave pisanjem projekata“, istakla je Milojković.

Ona je istakla da je Udruženjima žena i klasterima potrebna podrška gradova i opština.

„Loklna samouprava u interesu podsticaja preduzetništva i očuvanja tradicije treba da opredeli sredstva na godišnjem nivou i tako omogući udruženjima odnosno kalsterima da funkcionišu. Pomoć je recimo potrebna klasteru „Dundjer“ koji može da dobije sredstva Evropske unije za realizaciju odredjenog projekta, ali ne može da obezbedi potrebnih deset ili 20 odsto učešća u projektu“, izjavila je Milojković.

Predsednica Udruženja žena „Kruna“ iz Niške Banje Danijela Petković predložila je da sva ženska udruženja izadju sa jedinstvenim zahtevom za pomoć.

„Udruženja ne mogu sama, koliko god se trudila i pisala projekte, jer im „prodje“ po jedan mali projeka i dobiju se neka minimalna sredstva. Sa objedinjenim zahtevom Vladi i ministarstvima, mogli bi da izdejstvujemo podršku neophodnu da bi se žene ekonomski osnažile i da negovanje tradicije kojim se uglavnom bave, ne bude hobi, već da postane posao koji će ih ekonomski osamostalosti“, kazala je Petković.

Ona je rekla da je takva pomoć države potrebna naročito pošto su mnoge žene u 50-tim godinama izgubile posao i nisu za penziju, a teško se zapošljavaju.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski kazala je da ima puno zanimljivih ideja za pokretanje biznisa, a posebno je zanimljiva ideja osnivanje poljoprivredno-socijalne zadruga za Rome koji su željni da rade i da se uključe u zadrugarstvo.

Ona je kazala da se posle 20. septembra može očekivati dolazak ministara kojima će biti predočeni predlozi i problemi sa kojima se susreću žitelji mesta na području Nišavskog okruga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com