Zdravlje

Zbog incidenta tokom operacije vanredne kontrole u KC Niš

Ko je kriv što je tokom operacije žučne kese pacijentkinje iz Pirota ona zadobila opekotinu natkolenice, utvrdiće komisija za unutrašnji stručni nadzor sastavljena od četiri hirurga, najavio je danas direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

“Zdravstvena inspekcija je već intervenisala, a Ministarstvo zdravlja će sigurno tražiti da se uradi spoljašnji stručni nadzor. O svemu je obaveštena Agencija za medicinska sredstva i lekove”, rekao je Radovanović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, nakon obavljenog unutrašnjeg i spoljašnjeg stručnog nadzora biće veoma brzo poznato da li je pregorevanje kabla koji je opekao pacijentkinju izazvano nečijom nestručnošću ili je kabl “izvarničio”.

Radovanović je kazao da je prilikom sastavljanja službene beleške, lekar Bojan Jovanović nesmotreno, ne i zlonamerno, spomenuo da je proizvodjač kabla koji je opekao pacijentkinju firma “Proksima”.

“Proksima je distributer, ne i proizvodjač kabla, ali greška nije načinjena namerno. Lekar ne mora da zna tehničke detalje svakog dela aprata sa kojim radi”, istakao je Radovanović.

On je kazao da je greškom u službenoj belešci bilo napisano da se tokom operacije zapalio aprat za laperoskopsku operaciju, a zapravo se upalio kabl.

Hirug koji je operisao pacijentkinju koja je zadobila opekotinu noge, potvrdio je da je tokom operacije došlo do defekta na kablu neutralne elektrode.

“Privodio sam kraju operaciju kada se osetio miris paljevine. Odmah smo prekinuli rad i videli da je kabl negativne elektrode pregoreo”, izjavio je Jovanović.

Firma “Proksima” je na konferenciji za novinare, takodje danas održanoj, odbacila navode KC Niš da je proizvodjač kabla koji je tokom operacije opekao pacijentkinju.

Direktor te firme Saša Kocić kazao je da je “Proksima” samo distributer a da je proizvodjač kabla nemačka firma sa stogodišnjom tradicijom.

On je kazao da se, prema službenoj belešci KC Niš, najpre upalio laperoskopski aparat, a potom kabl negativne elektrode.

Pacijentkinja E.R. (33) iz Pirota zadobila je 11. aprila opekotinu drugog stepena na natkolenici tokom operacije žučne kese.

Javno izvinjenje

Redakcija Niških Vesti se ovim putem izvinjava doktoru Hadži Bojanu Marjanoviću, zbog načinjene materijalne greške u ovom tekstu. Naime, umesto dr Bojana Jovanovića koji je obavio operaciju, u tekstu je bio naveden Hadži Bojan Marjanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com