Društvo

Zatvara se Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu?

Evropska unija Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu smatra špijunskim gnezdom i pretnjom za bezbednost i traži njegovo zatvaranje, izjavio je za Sputnik ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„A to što je tokom njegovog postojanja očišćeno od mina više od četiri miliona kvadratnih metara i uklonjeno oko 1.500 eksplozivnih naprava, to što je taj centar pružao pomoć u gašenju požara na jugu Evrope, uključujući i zemlje EU, o tome radije ćute“, rekao je Lavrov.

On je istakao da zbog velikog broja članica EU ništa što Brisel zahteva nije tajna, pa se tako zna i da od Srbije traži zatvaranje Rusko – srpskog humanitarnog centra u Nišu, ukoliko želi da se priključi Evropskoj uniji.

„Brisel od Srbije traži da se ponaša onako kako se ponaša rukovodilac Crne Gore koji je prekršio sve svoje obaveze i obećanja i izdao Rusiju, iako mu ona nije učinila ništa loše“, kazao je Lavrov.

Ako EU hoće na taj način da stiče prijatelje, dodao je, onda se to zove udružiti se protiv nekog, iako smo mi oduvek smatrali da se treba udružiti s nekim i tako postupamo sa našim balkanskim susedima.

Centar u Nišu nije špijunski

Dačić je  na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom ponovio da humanitarni centar u Nišu nije špijunski.

“Ne podnosim taj cinizam. Ugovor SOFA koji su potpisali Boris Tadić i Kondoliza Rajs može, a to je jednostrani sporazum po kojem američki vojnici dobijaju imunitet, a mi ne dobijamo ništa”, rekao je Dačić, dok se, kako je napomenuo, sada postavlja pitanje da li zaposleni u centru u Nišu treba da imaju status kao zaposleni u diplmatsko-konzularnim predstavništvima.

“To je politizacija pitanja. O tome će se razgovarati kada dođe ruski premijer Medvedev”, rekao je Dačić.

Govoreći o tom centru, Lavrov je rekao da on ne predstavlja pretnju ni po Evropsku uniju ni po NATO.

“Nismo neprijatelji ni protiv koga, ali ispada da EU želi prijateljstvo sa Srbijom ili Crnom Gorom ali protiv Rusije. To je politika ćorsokaka, bez perspektive”, zaključio je Lavrov.

Izvor: Fonet, Tanjug

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com