Zdravlje

Zašto će večeras novi Klinički centar biti osvetljen plavo?

U znak obeležavanja 2. aprila, Svetskog dana osoba sa autizmom, novi Klinički centar, tačnije strana prema glavnom ulazu, biće osvetljena plavim svetlima. Ovu inicijativu Uprave KC Niš podržao je i resorni ministar Zlatibor Lončar.

Novi Klinički centar će večeras, 2. aprila od 20 sati pa do ponoći, uz pomoć svetlosnih topova, biti „prefarban” u PLAVU BOJU, koja u svetu predstavlja boju prijateljstva sa osobama sa autizmom, saopštili su iz KC Niš.

Dokaz o važnosti  inicijative je, kako ističu,  i taj, što je akciju podržao i Ministar zdravlja, ass. dr Zlatibor Lončar, resorno Ministarstvo, kao i Društvo dečjih i adolescentnih psihijatara Srbije, ali i Skupština Grada Niša.

U rukovodstvu Klinčkog centra navode, da su, sem u medicinskom smislu, svakako uključeni i na sve druge načine u sva događanja koja se tiču boljeg kvaliteta  života i pomoći osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

“Mi to, u saradnji sa našim doc. dr Miodragom Stankovićem i strukovnim udruženjima, ali i Udruženjima i roditeljima dece obolele od autizma činimo već godinama i ne samo da smo uključeni, već se trudimo da budemo i predvodnici, a evo sada, kada imamo dobru inicijativu, koju je podržao i ministar zdravlja lično ali i ostali nadležni u Vladi i Gradu, smatramo da ćemo „farbanjem“ u plavo, pre svega naše nove zgrade a onda i ostalih zgrada gradskih Ustanova, još jednom skrenuti pažnju na problem autizma i na to, kako da ga još bolje sagledamo,” izjavio je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC.

Od prošle godine, nakon simpozijuma održanog u Nišu, na kome je bio rekordan broj registrovanih posetilaca, svo medicinsko osoblje aktivno je radilo na pripremi Nacionalnih smernica koje objedinjuju znanja i preporuke stručnjacima i porodicama, ističe doc. dr Miodrag Stanković, dečji psihijatar.

“Nacionalne smernice je priredila Radna grupa Ministarstva zdravlja i obuhvatila je širok krug stručnjaka različitih struka uz podršku internacionalnih nevladnih organizacija, a njima se ističe značaj razvojnih savetovališta, pravovremeno prepoznavanje i intervenisanje na više nivoa”, tvrdi doc. dr Stanković, koji ukazuje i na potrebu za povezivanjem različitih službi i tesnoj saradnji pedijatrije, specijalnih edukatora i dečjh psihijatara.

Planirano je, da na inicijativu rukovodstva niškog Kliničkog centra, večeras od 20 časova pa sve do ponoći, osim nove zgrade KC, u plavo bude „obojena“ i zgrada niškog Narodnog pozorišta, dok će se ostale Ustanove iz kulture, pridružiti u zavisnosti od tehničkih mogućnosti koje poseduju.

AUTIZAM

Autizam je, u najkraćem, vrlo složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, kao i ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

Još uvek ne postoji podatak koliko se osoba bori sa autizmom, jer ne postoji registar, ali se pretpostvalja da ih je oko 1000 u nišavskom okrugu.

Inače, u decembru 2007. godine, Generalna skupština Ujedinjenih Nacija usvojila je rezoluciju kojom je 2. april proglašen Svetskim danom osoba sa autizmom i taj dan se već jedanaestu godinu za redom obeležava u zemljama širom sveta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com