Društvo

Nišlija i ZASTAVA GRADA na krovu Japana

Svečana zastava grada Niša razvijena je na planini Fudži, na najvišem vrhu Japana visine 3776 m, baš onako kako je niški planinar Miroslav Dokman član PD “Preslap” obećao na ispraćaju u Gradskoj kući.

I pored problema četvorica planinara istrajala su u nameri da popnu najviši vrh zemlje izlazećeg sunca.

“Jutros u 04:30 časova, nas četvorica: Zoran Pavlović Paća, Sead Muminović, Ljupčo Gorgiev i ja posle penjanja cele noći u jako lošim vremenskim uslovima, uz neprestanu kišu uspeli smo da se domognemo vrha Kengamine, najviše tačke Fudži planine i Japana. Uspon je obavljen stazom Fuđinomija”, napisao je na svom Facebook profilu Miroslav Dokman, Nišlija jedan od predstavnika Srbije u ovoj ekspediciji.

Osmoro planinara iz Srbije, Makedonije i Crne Gore započelo je ovu ekspediciju 23. avgusta a završava se 4. septembra. Vođa je Zoran Pavlović, učesnici: Sead Muminović, Beba Muminović, Jelena Mladenović i Miroslav Dokman (predstavnici Srbije), Ljupčo Gorgiev (predstavnik Makedonije), te Zehra Balić i Ivona Jočić (predstavnice Crne Gore).

Planina Fudži je simbol zemlje izlazećeg sunca i predstavlja sveto mesto za pripadnike šintoističke religije. Fudži je vulkanska planina, a poslednja erupcija vulkana zabeležena je 1708.godine.

Svaki Japanac i šintoista barem jednom u životu popne se na Fudži. Istorijski je prvi uspon zabeležen 663. godine od strane askete En no Goja, čija učenja se i danas analiziraju i poštovana su. Kako je jačao šintoizam, tako se sve više slavila i Sengen sama, boginja planine Fudži. Poklon ovoj boginji šintoisti su obavljali usponom na Fudži, a do vrha bi nosili po jedan kamen, koji je predstavljao njihove grehe. Kamen bi bio ostavljen na samom vrhu, kako bi ga Sengen sama zdrobila i time oslobodila ljude njihovih greha.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com