Društvo

Za smrt Alekse Jankovića niko neće odgovarati

Zbog nastupanja zastarelosti niko neće odgovarati za smrt četranaestogodišnjeg Alekse Jankovića koji se  2011. godine ubio zbog vršnjačkog nasilja, piše “Blic”.

Time je šestogodišnja borba Aleksinih roditelja početkom jula ove godine dobila tužan epilog, navodi “Blic”.

Aleksa se bacio s trećeg sprata nakon što je osam puta bio prebijen od strane svojih vršnjaka. Prema lekarskim izveštajima, Aleksa je imao potres mozga, hematome, modrice po glavi i telu, a trpeo je uvrede “drugova”.

Za zlostavljanje su znali direktorka, školski psiholog, razredni starešina, policija i niko mu nije pomogao niti je iko do sada odgovarao, iako je utvrđen niz propusta u radu škole. Međutim, zbog zastarelosti slučaja sada nema osnova da se potegne pitanje odgovornosti.

Aleksina majka Dragana Jaković rekla je za “Blic” da je nažalosnije što su propusti u radu Osnovne škole “Sreten Mladenović Mika” u Nišu, u kojoj se maltretiranje Alekse događalo, utvrđeni tek kada se u decembru prošle godine obratila tadašnjem premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

“Tek nakon što smo se dva puta obratili predsedniku Vlade i ministru prosvete dobili smo obaveštenje iz Ministarstva prosvete o izvršenoj nenajavljenoj inspekciji i reviziji slučaja u kojoj su potvrđeni svi naši navodi o zataškivanju slučaja i izbegavanju disciplinskih odgovornosti odgovornih u Aleksinoj školi, gde se poimence navode osobe koje su zataškivale, kao i način vršenja zataškivanja”, kazala je Aleksina majka za Blic.

Ona dodaje da je, zajedno sa suprugom, prethodnih godina napisala i uputila na desetine prijava i dopisa ministrima prosvete, prosvetnim inspekcijama u kojima je poimence i detaljno ukazivala na propuste, ali da je sve ostalo bez ikakvog odgovora.

“Uprkos svemu, u pisanom odgovoru smo i zvanično dobili obaveštenje da je ‘pored svih utvrđenih činjenica i propusta zakonski slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti prema odgovornima u školi i školskoj upravi zastareo‘”, ogorčena je dečakova majka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com