Kultura

Za dva niška festivala Ministarstvo kulture izdvojilo 6.000.000 dinara

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je rezultate Konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2018. godini.

Niškom kulturnom centru odobreno je 3.200.000 dinara za 53. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma-Filmski susreti Niš 2018.

U obrazloženju je navedeno da manifestacija ima odanu publiku i ugled u esnafu, da poštuje odziv publike i imidž koji je manifestacija izgradila tokom višedecenijskog postojanja, uz napomenu da bi trebalo dokumentovati odnose Udruženja filmskih glumaca Srbije, odnosno, dostaviti ugovor sa suorganizatorom i podelu domena, kako bi Komisija mogla bolje da proceni šta su čije odgovornosti i zaduženja u projektu.

Rešenja o dodeli sredstava za oblast filmska umetnost i ostalo audio-vizuelno stvaralaštvo u 2018. godini, dobili su Udruženje Anima Niš za 12. Međunarodnu koloniju animiranog filma za decu i mlade i 6. Međunarodni festival animiranog filma „Konstantinov zlatnik“ – 250.000 dinara, Nišvil fondacija, za projekat „Movie Nisville Summit 2018. -Festival dugometražnih i kratkometražnih dokumentarnih i igranih filmova” čija tema ili struktura sadrži džez elemente – 200.000 dinara.

Projekat Niškog kulturnog centra Međunarodna kolonija filmske kritike Niš 2018. nije podržan od strane Ministarstva, je je Komisija „sa puno entuzijazma podržala prošlogodišnju manifestaciju, ali su izostali pozitivni odjeci i efekti“, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Na konkursu je podržano i nekoliko manifestacija iz regiona – 11. Leskovački internacionalni festival filmske režije LiFeFe koji organizuje Leskovački kulturni centar -1.200.000 dinara, Nagrada za režiju „Grand prix Živojin Pavlović“ Leskovac i 12. Internacionalna dečja radionica animiranog filma „Zlatni puž“ iz Vranja sa po pola miliona dinara, dok je 7. Prokupački filmski festival ProFiFest 2018. Film kluba Prokuplje, podržan sa 300.000, a Veče filma 57. Festivala kulture mladih Srbije u Knjaževcu i KREF-Međunarodni festival školskih kreativnih filmova sa po 200.000 dinara.

U oblasti muzike Ministarstvo kulture i informisanja je Internacionalni džez festival Nišvil 2018. podržalo sa tri miliona dinara.

U domenu koncerti, gostovanja i koncertne serije, Niška crkvena pevačka družina „Branko“ je dobila 500.000 dinara za odlazak na 19. Svetski festival horova u gradu Puebla u Meksiku, dok je za unapređenje izvođačkih sposobnosti mladih flautista projekat Fakulteta umetnosti u Nišu podržan sa 300.000 dinara.

Nešto više sredstava, po 800.000 dinara, dobili su projekti Umetnička muzika na jugu-sezona 2018, Kulturnog centra Medveđa, „Mostovi muzike i prijateljstva“ serija koncerata kamernog orkestra Amorozo iz Leskovca i „Utočište prognanih nota“ Doma kulture Pirot.

U oblasti amaterskog i izvornog stvaralaštva rešenje o dodeli sredstava dobili su projekti Centra za turizam, kulturu i sport iz Svrljiga za Sabor gajdaša balkanskih zemalja, koji se tradicionalno održava u okviru Belmužijade i Udruženje guslara i pisaca epske poezije „Gornja Jablanica“ iz Medveđe za 26. Festival guslara Srbije. Oba projekta dobila su po 300.000 dinara.

Ministarstvo kulture je objavilo i rešenja o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti književnosti – manifestacija i nagrada u 2018. godini.

Između ostalih, podržane su književne nagrade “Branko Miljković” i “Stevan Sremac” Niškog kulturnog centra i književna nagrada Rade Tomić Umetničke akademije Istok iz Knjaževca, kao i manifestacije “Miljkovićeve poetske svečanosti”, Narodne biblioteke “Branko Miljković” iz Gadžinog Hana, 49. Drainčevi književni susreti Narodne biblioteke Rade Drainac iz Prokuplja, Timočka lira-57. Festival kulture mladih Srbije u Knjaževcu i 33. Festival mladih pesnika “Dani poezije” Centra za kulturu “Zoran Radmilović iz Zaječara. Ovi projekti podržani su sa po 150.000 dinara.

U oblasti izdavačke delatnosti ministarstvo je sa 150.000 dinara podržalo Filmski časopis FILAŽ, Niškog kulturnog centra i GRADINA, časopis za književnost, umetnost i kulturu 2018, NKC, sa 200.000 dinara.

Časopis za književnost, umetnost i kulturnu baštinu „Bdenje“, Centra za turizam, kulturu i sport iz Svrljiga podržan je od strane Ministarstva sa 150.000 dinara.

____________________________________________________

Podrška digitalizaciji Galerije, Elektronskog fakulteta i Eparhije niške

Ministarstvo je, takođe, saopštilo rezultate o podršci projektima digitalizacije savremenog stvaralaštva u 2018. godini.

Projekat Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, koji se odnosi na Digitalizaciju zbirki savremenog slikarstva iz kolekcije GSLU Niš dobio je 693.000 dinara.

Podržan je i projekat „Platforma za 3D digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbije“, Elektronskog fakulteta u Nišu. Za ovaj projekat Ministarstvo je opredelilo 600.000, dinara što je trećina traženih sredstava.

Istim iznosom od 600.000 dinara podržan je i projekat niške eparhije “Digitalizacija riznice, arhiva i biblioteke pravoslavne eparhije niške SPC”

Pored ovih, podržano je još nekoliko projekata iz regiona.

Za projekat Digitalizacija i prezentacija bibliotečke građe, Biblioteci “Branko Radičević” u Lebanu je odobreno 550.000 dinara. Sa po pola miliona dinara podržana su dva slična projekta iz Zaječara i Pirota.

Istorijskom arhivu Timočke krajine u Zaječaru sredstva su odobrena za projekat “Digitalizacija matičnih knjiga, pograničnih mesta zaječarske i knjaževačke opštine, koje se nalaze u arhivima u Bugarskoj”, a Istorijskom arhivu Pirotskog okruga za projekat “Mikrofilmovanje sa digitalizacijom matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih, verskih organizacija i ustanova sa teritorije Pirotskog okruga”.

U okviru ovog konkursa Ministarstvo je podržalo ukupno 61 projekat.

____________________________________________

Nišvil razočaran rezultatima konkursa Ministarstva kulture

Nišvil džez festival saopštio je da je razočaran rezultatima Konkursa Ministarstva kulture i informisanja za savremeno stvaralaštvo, odnosno, odlukom komisije da se Nišvilu dodeli tri miliona dinara.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kazao je da, iako je budžet za muzičko stvaralaštvo značajno uvećan ove godine, to se nije odrazilo na podršku jednom od deset najboljih evropskih festivalu tako da je ona manja nego d 2011. godine kada je Nišville od ovog Ministarstva dobio četi miliona dinara.

“Nišvil je izjednačen sa Pančevačkim i Beograskim džez festivalom podrškom u iznosu od tri miliona, a zaostaje za BEMUS-om koji je dobio pet miliona”, istakao je Blagojević.

On rekao da je ove godine naročito izražen disparitet između najznačajnijih muzičkih i filmskih manifestacija, pa je tako Kustendorf dobio 13, a Palić i Fest po devet miliona dinara.

Blagojević je istakao da na ovaj način Ministarstvo kulture učestvuje u finansiranju Nišvila procentualno manje od od upet odsto od ukupnog potrebnog budžeta (63,5 miliona), a kod dobrog broja drugih manifestacija sa više od 50 odsto.

“Ni to što će festival sa svim svojim segmentima trajati 10 dana na 20 scena sa 250 programa i 1000 izvodjača, a ni ni ocena londonskog Gardijana, nije dovoljno da nešto što dolazi van Beograda bude adekvatno sagledano, jer je ponovo polovina ukupnih sredstava dodeljeno prestoničkim muzičkim projektima”, izjavio je Blagojević.

Da ne prodje sve tako crno, naglasio je Blagojević, pobrinule su se Komisija za film (“Nišville movie summit” podržan je sa 200.000 dinara) i Komisija za kulturne delatnosti nacionalih manjina (120.000 dinara za program “Prijatelji Šabanu”).

Prema Blagojevićevim rečima iako je Nišvilu sugerisano da pošalje više projekata i kada je reč o muzičkim, ali drugim segmentima – nisu prošli projekti “Besplatne radionice za mlade muzičare”, kao ni pionirski projekat “Nišville Showcase” koncipiran kao direktno predstavljanje srpskih džez potencijala direktorima festivala i promoterima iz inostranstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com