Društvo

BOGOJAVLJANJE: Za Časni krst pliva 19 Nišlija

 U Nišu će se, na Bogojavljenje, 19. januara po 11. put za Časni krst boriti 19 plivača, najavili su iz Gradske opštine Medijana.

 U Medijani, koja je organizator, kažu da će se plivanje za Bogojavljenski ksrt održati bez obzira što meteorolozi najavljuju mogućnost snežnih padavina i temepraturu od minus 9  do minus 3 stepena Celzijusa.
Plivanje za Časni krst se i ove godine organizuje na bazenu „Čair“, a kako kažu iz najveće niške opštine, do sada se prijavilo 30 Nišlija. Tradicionalno, u bazenu će se  naći i predstavnici Vojske Srbije i Žandarmerije.

Po starom verovanju, noć između 18. i 19. januara  je vreme kada se nebo otvara i “Bog se javlja”. Dešava se u gluvo doba noći, uoči Bogojavljenja, a tada se na trenutak otvara nebo i ukrštaju vetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju leti.

Veruje se da sve vode sveta prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com