Društvo

VREMEPLOV: 208 godina od boja na Čegru

Na današnji dan pre 208 godina, odigrala se jedan od najvećih bitaka Prvog srpskog ustanka. Boreći se protiv nadmoćnijeg turskog protivnika, srpski ustanici su tada pružili primer bezmerne hrabrosti i patriotizma, koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milan Popović, predvodiće, u sredu 31. maja u 11 sati, kod spomenika Stevanu Sinđeliću na Čegru, državnu ceremoniju povodom obeležavanja 208 godina od legendarnog boja.

Kraj spomenika Stevanu Sinđeliću vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, grada Niša i opštine Pantelej, kao i predstavnici udruženja građana opredeljenih za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba.

Boj na Čegru, koji se odigrao 31. maja 1809. godine, je jedan od najtragičnijih oružanih sukoba u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka. Vođa srpske vojske bio je vojvoda Stevan Sinđelić, a tursku vojsku je u boju predvodio Huršid-paša. Oko 40.000 Turaka bilo je stacionirano u niškoj Tvrđavi, dok je malobrojnija srpska vojska imala 18.000 ljudi.

Kada su brojnije turske snage prodrle u šanac, Stevan Sinđelić je pucao iz kubure u podzemni magacin baruta. Tada su nastradali svi srpski vojnici i oko 12.000 turskih.

Posle bitke zadovoljan pobedom Huršid paša naredio je srpskim kozarima da oderu glave i napune ih slamom koje je poslao Sultanu u Carigrad da bi se pohvalio svojom pobedom Sultan je naredio da se glave vrate a da bi zastrašio Srbe, Turski paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula na ulazu u Niš. U Ćele-kulu su uzidane 952 glave i danas ovaj spomenik stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Alfons de Lamartin, francuski putopisac 1833. kada je posetio Ćele kulu u mešanju gađenja i divljenja prizorom koji je video zapisao je:
„Neka Srbi sačuvaju ovaj spomenik! On će naučiti njihovu decu šta vredi nezavisnost jednog naroda. Pokazujući im po koju cenu su je platili njihovi očevi.“

Organizator današnje državne ceremonije na Čegru je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com