Društvo

Voda za piće u Nišu ispravna, potreban oprez na poplavljenim područjima

Voda za piće i pripremanje obroka u Nišu je ispravna, kažu u  Institutu za javno zdravlje Niš.

Zbog blagog zamućenja prekinuto je snabdevanje vodom korisnika u Miljkovcu, Prvoj Kutini, Jelašnici, Donjoj Studeni i višim delovima Niške Banje. Autocisterne sa pijaćom vodom dežuraće na ovim lokacijama, saopštilo je JKP “Naissus”.

“Centar za higijenu i humanu ekologiju ima ugovor sa JKP “Naissus” i mi svakodnevno u svrhu eksterne kontrole na 15 punktova uzorkujemo vodu. Mi za sada nismo imali iskakanja vode u smislu nekih poremećenih vrednosti, ukoliko dođe do toga da po pravilniku određene vrednosti odstupaju mi ćemo da obavestimo javnost”, rekla je za TV Zona Plus Snežana Gligorijević, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju.

Kako je Štab za vanredne situacije u nedelju pozvao na bolju kontrolu seoskih vodovoda, Institut za javno zdravlje u Nišu očekuje da se gradske opštine obrate Intitutu kako bi bile organizovane pojačane kontrole.

“Mi u skorije vreme nismo radili analizu seoskoh vodovoda na području Niša a nismo radili ni analize javnih česama, tako da ni u redovnim prilikama nemamo informacije kakva voda se pije iz tih vodnih objekata”, rekla je Gligorijević.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje Niš, objavljena su uputstva za meštane poplavljenih područja.

UPUTSTVO ZA PONAŠANJE TOKOM I NAKON POPLAVA

Nakon poplava, mogu se javiti crevne zarazne bolesti.
Ove bolesti prenose se korišćenjem zagađene vode, dodirom prljavim rukama ili preko garderobe u kojoj su ljudi bili
u zagađenom području. Prvi simptomi crevnih zaraznih bolesti su: povišena temperatura, povraćanje, mučnina, malaksalost, grčevi u stomaku i proliv, piše na sajtu Instituta za javno zdravlje.

Pratite informacije preko televizije, radija i putem interneta.

Ne koristite plavnu vodu, jer može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova ili zagađena muljem, uljem, benzinom ili fekalnom kanalizacijom.

Za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu koristite
samo flaširanu ili drugu higijenski ispravnu vodu (iz cisterne)

Hranu spremajte sa higijenski ispravnom vodom i oba
vezno je termički obradite (na temperaturi većoj od 70 ºC)

Pripremljenu hranu ne čuvajte duže od 4 sata na sobn
oj temperaturi, ona mora biti na temperaturi nižoj od 10 ºC

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com