Društvo

Višnjari ODLAŽU BERBU, čekaju bolju cenu

Počela je berba višanja u Merošini, meštani koji uzgajaju višnje nezadovojni su aktuelnom  otkupnom cenom od 70 dinara po kilogramu, nadaju se biće ta cena za koji dan i 100 dinara za kilogram, zato mnogi ne počinju sa branjem, kaže za Niške Vesti Dušan Miladinović, direktor Zadruge “Oblačinska višnja”.

Aprilski mraz je desetkovao ovogodišnji rod, zasadi višanja su pretrpeli štetu od preko 70 posto, onih 30% je odličnog kvaliteta, kažu višnjari.

“Rod je odličnog kvaliteta iako je desetkovan, jer je mraz uništio rod kada je još bio plod u pupoljku, tako da to što je rodilo je zadovoljavajućeg kvaliteta”, kaže Miladinović.

Foto: Jupiter Rings Studios; Nenad Petrovic

U Oblačini ima više od 2000 hektara pod višnjom, trenutno mnogi višnjari ne počinju sa branjem jer čekaju bolju otkupnu cenu.

“Tek neki višnjari su počeli berbu za vikend kada je otkupna cena bila izuzetno niska čak 50 dinara po kilogramu. Većina naših zadrugara čeka da se cena podigne. Već sutra očekujemo da to bude 90 dinara za kilogram, mada postoje najave da će narednih dana cena skočiti na 100 dinara”, kaže direktor najveće merošinske zadruge.

Berba ne može da bude odlagana u nedogled, jer čitav posao berbe mora da se završi u narednih nedelju dana.

“Ne možemo ni previše dugo da odlažemo berbu jer onda dovodimo u pitanje kvalitet robe, a to ne želimo jer moramo da održimo kvalitet po kome nas u zemlji i regionu prepoznaju”, kaže on.

Oblačinska višnja čak 90 posto završi u izvozu.

Zadruga “Oblačinska višnja” u postupku je realizacije pomoći srpskim zadrugama koje je pokrenuo ministar Milan Krkobabić.

“Predali smo papire i sada čekamo da nam budu odobrena sredstva za izgradnju sušare koja nam je bila potrebna”, kaže Miladinović.

Za niške zadruge samo ove godine biće izdvojeno 200 miliona dinara za sva pet okruga Niški, Jablanički, Pirotski, Pčinjski i Toplički, gde je predviđeno ukupno otvaranje ili zanavljanje 10 starih zadruga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com