Društvo

Vidovdanske nagrade za 244 đaka

Za postignute rezultate na takmičenjima grad Niš je ove godine nagradio 244 učenika, 114 osnovaca i 130 srednjoškolaca, za šta je iz budžeta grada izdvojeno blizu preko tri miliona dinara.

Nagrade je najboljim osnovcima i srednjoškolcima uručio gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Dodali nagrada prisustvovali su i gradski većnik za obrazovanje Mirko Zečević kao i Marina Kostić, sekretar Sekretarijata za ovrazovanje grada Niša.

“Ovo je samo jedan od načina da najtalentovaniji mladi ljudi budu podržani od grada u kome žive i zajednice. Nagrada je prestižna jer je dobijaju najbolji đaci, a biti najbolji je privilegija malog broja ljudi. Pohvale zaslužuju i njihovi učitelji, nastavnici i profesori, a rekao bih ništa manje i roditelji koji su omogućili da oni već sada izrastu u velike ljude kojima se grad zahvaljuje, koje grad podržava, a to će, i nekim drugim merama, u budućmosti činiti kako bi ostalo u našem gradu id a ti stvaraju, ali i da budu zadovoljni život u gradu u kome se obrazuju”, istako je gradonačelnik Darko Bulatović.

Prema rečima gradskog većnika Mirka Zečevića, ovo je samo početak brige o mladim talentima u gradu.

“Ove nagrade su mali podsticaj za učenike koji su postigli izvanredne rezultate na takmičenjima ove godine”, dodao je Zečević. “Grad će se potruditi da novčani iznos koji đaci dobijaju iduće godine bude veći nego ove i očekujemo da naredne godine u budžetu bude više para za najbolje niške osnovce i srednjioškolce. Takođe nam je drago da svake godine bude sve više nagrađenih đaka na ponos našeg grada, al ii škola koje pohađaju”.

Svi nagrađeni osnovci i srednjoškolci su ostvarili zapažene rezultate na republičkim ili međunarodnim takmičenjima, a neki od njih su u svoju svesku supeha upisali i po više prvih nagrada iz više predmeta.

„Ovim smo želeli da im pokažemo da cenimo njihov trud i damo im vetar u leđa“, rekao je gradonačelnik Bulatović.

Visinu novčane nagrade utvrdila je Komisija za podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata u zavisnosti od nivoa takmičenja i osvojenog mesta. Učenici koji su osvojili prvo mesto na republičkim takmičenima dobili su po 9.000 dinara, za drugo mesto 7.500, a za osvojeno treće mesto dobili su po 6.000 dinara.

Za nagrade na međunarodnim takmičenjima učenici koji su bili prvi dobili su 12.000, drugi 10.500 i treći 9.000 dinara. Za ekipna i druga grupna takmičenja prvoplasirani učenici dobili su 30.000, drugoplasirani 25.000, dok su za osvojeno treće mesto dobili 20.000 dinara.

“Imao sam do sada pet finala iz republičkih takmičenja, a takmičim se od drugog razreda”, kaže Petar Stiljković, učenik šestog razreda OŠ “Sveti Sava” u Nišu.“Nagrada mi puno znči u svakom smislu, a posebno jer je to podstrek za mene da budem još uporniji i još bolji u školi”.

Slično razmišlja i njegova drugarica Natalija Zdravković, učenica šestog razreda OŠ “Stefan Nemanja”

“Osvojila sam drugo mesto na internet olimpijadi iz matematike i bila sam presrećna zbog toga, a sada sam srećna jer dobijam i nagradu od grada”, kaže Natalija. “Ova nagrada je za mene neka vrsta obaveze da nastavim i dalje da radim kao do sada, da se trudim, takmičim, ali osvajam i nagrade na takmičenjima”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com