Društvo

Veliko interesovanje za novu OBAVEZNU vakcinu

Ove nedelje počela je vakcinacija dece od bakterije pneumokok. Nova je 11 obavezna vakcina, a primaće je mališani rođena od početka ove godine, koji su napunili dva meseca.

“Interesovanje za ovu vakcinu je bilo i pre veliko, i kada ona nije bila obavezna. Mi smo dali veliki broj ovih vakcina ranije i preko nekih donacija, kada je pristigla vakcina planula za par dana. Od ponedeljak već uveliko vakcinišemo decu novom vakcinom a interesovanje je veliko i ja tu ne očekujem probleme”, rekao je Predrag Miljković, pedijatar niškog Doma zdravlja.

Nova vakcina daje se bebama koje imaju dva meseca.

“Potrebno je dati tri doze u razmaku od mesec dana i onda posle šest meseci daje se još jedna, ukupno je to četiri vakcine. Vakcinu koju mi dajemo zove se Sinflureks i sadrži deset tipova bakterije pneumokok”, rekao je Miljković gostujući na TV Zona Plus.

Vakcina protiv ove bakterije je obavezna u svetu već dvadeset godina, a u Srbiji su je deca primala uz bolničke indikacije, a roditelji su sami plaćali vakcinu.

Ima sto tipova bakterije Pneumokok, neki tipovi su bezazleni ali su neki veoma opasni, tvrde pedijatri.

U svetu umre oko 1,6 miliona ljudi od bakterije pneumokoke koja izaziva tešku upalu pluća i da su to mahom deca mlađa od pet godina.

U poslednjih šest meseci niški roditelji češće su se javljali pedijatrima radi vakcinacije.

“U prva tri meseca mi smo od planiranog broja dece vakcinisali čak 85% što je odličan obuhvat”, rekao je Predrag Miljković, pedijatar niškog Doma zdravlja.

U Srbiji je do sada podneto blizu 1.260 zahteva za pokretanje prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu hteli da vakcinišu decu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com