Društvo

Večita dilema: Jelka sa busenom ili plastična?

Ako pitate trgovce oni će svakako preporučiti plastičnu jelku koju možete da nabavite u svakoj trgovini ako pak za mišljenje pitate diplomiranog inžinjera šumarstva iz JKP “Mediana” on će svakako preporučiti da to bude jelka sa busenom, koja kasnije može da ukrasi dvorište.

“Prirodne jelke donose u dom svežinu i miris pravog drveta, a ono najbitnije je da nakon praznika ova jelka može da krasi dvorište i tu ostane narednih godina“, kaže Tatjana Radić, diplomirani inžinjer šumarstva JKP “Mediana”.

Vrste koje se kupuju kao novogodišnje drvo su obične smrče, obična jela, Pančićeva omorika, srebrna smrča i srebrna jela.

“Te žive jelke sa busenom ne bi trebalo da se stavljaju pored grejnih tela u sobi. To im nije prirodno okruženje. Taj njihov busen mora povremeno da se orošava, i što pre moraju da se iznesu vani”, kaže Radić.

Koliko će i kako jelka izdržati zavisi od tretmana.

“Jelka sa busenom u kućnim uslovima ne bi trebalo da ostane duže od 15 do 20 dana”, tvrdi ona.

Posebno lepa je Pančićeva omorika (Picea omorica), vrsta sa našeg podneblja, omiljena među vrtlarima širom sveta. Ovo novogodišnje drvo je izuzetne lepote i otporno je na surove gradske uslove.

Predškolska ustanova “Pčelica” u Nišu dobiće upravo ove jelke kao donacija Gradske opštine Medijana njihovim vrtićima.

Niški rasadnik JKP “Mediana” nudi bogatu ponudu a jelke možete pazariti od 900 do 2000 dinara. Rasadnik se nalazi preko puta niškog naselja “Milka Protić”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com