Društvo

Veče slem poezije u Art kafeu „Kod Sremca“

Neobičan događaj u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“ dogodio se protekle večeri i to u Art kafeu „Kod Sremca“ koji je za ovu priliku smešten u svečanoj sali ove gimnazije.

Kafe je bio pun, pila se kafa, kraća, srednja, duža, do pola šolje, slušala muzika, recitovala poezija, repovalo, igralo. I sve to pod budnim okom publike koja je bila, mora se priznati, tiha i pristojna. Atmosferu u Art kafeu začinila je niška grupa Bohemija. Oni su se, pomalo namerno, našli tu jer je jedan od članova benda bivši učenik Prve niške gimnazije Stevan Sremac“ pa je, valjda bio red, da se za svoje đačke nestašluke oduži na ovaj način i upotpuni obeležavanje 140 godina škole.

„Ovo je prvi put da u školi organizujemo veče slem poezije, ali kako su učenici pokazali veliko interesovanje da učestvuju u programu, ovo veče postaće tradicija“, kaže profesorka srpskog jezika i književnosti Ivana Mandić.

„Veče je pripremljeno po ugledu na slem poeziju koja se održava u svetu gde je takmičarskog karaktera, ali sada kod nas je revijalnog. Deca su pisala poeziju koju će sada čitati, a pisali su na maternjem, ali i na svim ostalim jezicima koji se uče u školi“.

Učenici su svoje stihove govorili na srpskom, ali i na engleskom, nemačkom, francuskom, ruskom, šapanskom i italijanskom jeziku. Ovog puta se nisu usudili da napišu nešto na latinskom, ali nije isključeno da se to dogodi već za naredno poetsko-muzičko veče.

„Deca su pisala na jezicima koji su zastupljeni u redovnoj nastavi, ali se u školi fakultetivno izučavaju još dva jezika, kineski i japanski“, dodaje Ivana Mandić. „Veliki broj učenika je zainteresovan i za ove jezike koji se u našim učionicama čuju već nekoliko godina unazad“.

Sa razlogom, jer Prva niška gimnazija slovi za jezičku, pa je sasvim u radu da se u raspredu časova nađe i poveći broj stranih jezika.

Tara Milovantić je govorila svoju poeziju na engleskom jeziku.

„Generalno se ne bavim poezijom, ali je ovo bio izazov za mene, a posle ovoga možda krenem i sa pisanjem poezije. Pesma je na engleskom, ali nije bilo teško jer su u pomoć priskočili i profesori“, kaže Tara.

I tako se u Art kafeu „Kod Sremca“ slušala poezija na nekoliko starnih jezika i svi su sve razmeli, bez obzira na kom jeziku je pesma napisana, jer su je govorili madi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com