DruštvoEkonomija

Uz pomoć grada, krediti bez kamate za mala i srednja preduzeća

Veće grada Niša dalo je danas saglasnost da se kreditna linija namenjena mikro, malim srednjim preduzećima kod koje će grad plaćati kamatu za pozajmice privrednika realizuje preko banke Inteze, kao najpovoljnijeg ponuđača na javnom pozivu.

Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović rekao je na sednici Veća da se nada da će mikro, mala i srednja preduzeća sa područja grada Niša moći već od naredne nedelje da konkurišu za dobijanje bankarskih kredita za koje će kamatu plaćati grad.

On je istakao da će minimalni iznos kredita biti 100.000 dinara, maksimalni dva miliona dinara, a rok otplate do 18 meseci.

“Grad će plaćati kamatu kako bi finansijska sredstava učinio dostupnijim privrednicima. Reč je o meri koja je deo Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada za ovu godinu”, istakao je Ranđelović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Kako je istakao, mikro, mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za kredite kod banke Inteza, pošto je ta banka ponudila najbolje uslove na javnoj nabavci koju je grad raspisao.

“Zahtevi za odobravanje kredita predavaće se u filijalama banke Inteza, koja će i procenjivati kreditni rizik i nositi rizik naplate. Za kredite neće moći da se jave trgovinske firme, sve ostale će moći”, kazao je Ranđelović.

Prema njegovim rečima, za pokriće troškova kamate iz gradske kase biće isplaćeno blizu 9,5 miliona dinara.

On je izjavio da je grad prošle godine istom merom podržao 134 preduzeća, a ove godine će to biti od 250 do 300 preduzeća.

Ranđelović je podsetio da su Programom lokalnog ekonomskog razvoja predviđene i dodatne mere koje imaju za cilj podršku mikro, malim i srednjim preduzećima.

“U toku je konkurs za dodelu sredstava za internacionalizaciju preduzeća, za unapređenje konkurentnosti, internacionalizaciju udruženja i za unapređenje saradnje sa naučno-obrazovnim institucijama”, naglasio je Ranđelović.

On je istakao da internalizacija podrazumeva učešće firmi i udruženja na inostranim sajmovima. Javni konkurs za dodelu sredstava, dodao je Ranđelović, biće otvoren do kraja septembra.

Prema njegovim rečima za određene mere iz Programa lokalnog ekonomskog razvoja postoji veće, a za neke manje interesovanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com