Promo vesti

Uz Polikliniku HUMAN rešite se gojaznosti lako i po povoljnoj ceni!

Gojaznost je hronična bolest koju karakteriše prekomerno uvećanje masnih depoa. Da bi se postavila dijagnoza i odredila adekvatna terapija, neophodno je proceniti stanje uhranjenosti ali i sve druge faktore rizika koji utiču na nastanak, održavanje i pogoršanje gojaznosti.

Procena stepena uhranjenosti i eventualne gojaznosti vrši se na osnovu:

  • Lekarskog intervjua tokom koga se dobijaju podaci o početku gojaznosti, njenom toku kao i efektima ranije primenjivanih mera regulacije težine, o navikama u ishrani i eventualnim poremećajima ishrane, fizičkoj aktivnosti, pušenju i konzumaciji alkohola kao i životnim uslovima. Obavezno se uzima u obzir genetsko opterećenje i sama motivacija pacijenta da započne sa merama regulacije telesne težine.

 

  • Lekarskog pregleda koji obuhvata merenje telesne težine i visine i izračunavanje indeksa telesne mase (BMI) na osnovu koga se određuje stepen uhranjenosti (vrednost viša od 30 ukazuje na postojanje gojaznosti). Pregled obuhvata i merenje obima struka, krvnog pritiska i utvrđivanje prisustva pridruženih bolesti.

 

  • Laboratorijskih analiza koje obuhvataju fizičko-hemijski pregled urina, merenje šećera, enzima jetre, masnoća i hormona u krvi.

 

  • Kardiološkog pregleda sa ispitivanjem električne aktivnosti srčanog mišića (EKG).

 

KOJE SU KOMPLIKACIJE GOJAZNOSTI?

Gojaznost se smatra uzrokom brojnih bolesti. Najznačajnije su metaboličko-hormonalne komplikacije u koje spadaju šećerna bolest, povećanje masnoća u krvi, povišen krvni pritisak, poremećaj hormona i rada endokrinih žlezdi, bolest krvnih sudova srca i mozga, poremećaj zgrušavanja krvi, bolesti pluća i disanja tokom spavanja, poremećaj varenja, bolesti jetre i žučne kese, bolesti bubrega i prostate, maligne bolesti debelog creva, dojke i polnih organa žene, bolesti kože i pad imuniteta, bolesti koštano-mišićnog sistema.

Smatra se da je gojaznost uzrok velikog psihičkog stresa a nažalost može biti i izvor poremećenih društvenih odnosa i komplikacija na radnom mestu kao što su izostanci, teže zapošljavanje, manje zarade….

 

KAKO LEČITI GOJAZNOST A DA REZULTAT BUDE DUGOTRAJAN?

Lečenje gojaznosti podrazumeva primenu nekoliko različitih medicinskih mera proširenih psihološkom podrškom kod određenih pacijenata i idealno ih je sprovoditi u specijalizovanim centrima kakva je Polilinika Human.

Mere koje je neophodono sprovesti su sledeće:

  • Dijetski režim ishrane
  • Programirana fizička aktivnost
  • Bihevioralna terapija
  • Medikamentozno lečenje
  • Hirurško lečenje kod najtežih slučajeva

KOJI JE DIJETETSKI REŽIM ISHRANE BEZBEDAN ZA VAŠE ZDRAVLJE?

Osnovu lečenja gojaznosti čini dijetoterapija zasnovana na principima pravilne ishrane. Na žalost, u eri interneta dostupne su nam brojne dijete koje nažalost našem zdravlju načine više štete nego koristi. Jedini bezbedan način za smanjenje telesne mase je onaj rukovođen stručnim licima u specijaizovanim centrima, kakva je i Poliklinika Human.

Osnovni princip je da ukupan dnevni kalorijski unos mora biti redukovan. Pacijent se prati na 2-4 nedelje, a kasnije na 3 – 6 meseci. Ako je gubitak u granicama planiranog, primenjuje se režim sve do dostizanja ciljnog indeksa mase. Neophodno je pratiti pridružena oboljenja i po potrebi korigovati primenjene mere.

Veliku pomoć lekarima u određivanju individualne medicinske nutritivne terapije pružaju testovi intolerancije na namernice i merenje na body-analiser-u.

Poliklinika Human vam omogućava merenje i praćenje dijetetskog režima na jednom od najsavremenijih aparata za telesnu analizu, InBody 520.

Medicinska nutritivna terapija koja se koristi u Poliklinici Human zasnovana je na preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Američke dijetetske organizacije (ADA) i priznatih svetskih medicinskih ustanova (Mayo clinic, Harvard school of public health).

NA KOJI NAČIN LEKAR PLANIRA DIJETETSKI REŽIM?

Planiranje ishrane radi se kako kod gojaznih, tako i kod zdravih osoba željnih da očuvaju i unaprede svoje zdravlje. To je zdravstveno-nutritivni postupak kojim se sprečavaju bolesti, čuva zdravlje, leči gojaznost a sa ciljem poboljšanja kvaliteta života. Odgovarajući plan ishrane bi trebalo da zadovolji potrebe u energiji, hranjljivim i zaštitnim materijama, potrebe za tečnošću i ne sme poremetiti dnevne fizičke aktivnosti. On bezuslovno mora pratiti poslovne i socijalne aktivnosti pojedinca.

Na poseban način se planira ishrana osoba koje su već obolele od gojaznosti i/ili drugih hroničnih bolesti. Planiranje ishrane sprovodi tim lekara specijalista Poliklinike Human.

Proverite zašto je lekarski pregled koji obuhvata merenje telesne težine i visine i izračunavanje indeksa telesne mase jedan od najtraženijih pregleda u poliklinici Human.

 

Poliklinika HUMAN
Bul. Dr. Zorana Ðinđića 15
018/538-889
018/538-890
060/23-02-023
FaceBook
www.poliklinikahuman.rs

Tokom celog februara meseca, Poliklinika Human je za Vas spremila dodatne pogodnosti I daruje Vas sa 20% popusta na kompletan program dijetetike.

 

Učinite nešto za svoje zdravlje!

Dobro došli u polikliniku HUMAN

[iframe src=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2902.7481281891005!2d21.905402015486896!3d43.3195317791341!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755b0b918427d2d%3A0xc9b48e6f5342b962!2z0JHRg9C70LXQstCw0YAg0LTRgCDQl9C-0YDQsNC90LAg0ILQuNC90ZLQuNGb0LAgMTUsINCd0LjRiA!5e0!3m2!1ssr!2srs!4v1510134587040″ width=”600″ height=”450″ frameborder=”0″ style=”border:0″ allowfullscreen]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com