Zdravlje

Uskoro POKRETNA BOLNICA za prevremeno rođene bebe u Nišu

U dogovoru sa Ministarstvom finansija, u januaru sledeće godine Niš i Kragujevac će dobiti po jedno sanitetsko vozilo za prevremeno rođene bebe, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u Nišu, prilikom uručivanja ključeva novih sanitetskih vozila sa najmodernijom opremom rukovodicioma zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Ovog puta Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu nije dobio novo vozilo, koji trenutno raspolaže sa 41 ispravnim sanitetskim vozilom, ali će se preko projekata u narednom periodu zanoviti sva sanitetna vozila u Srbiji, među kojima i vozila u Nišu, dodao je Lončar.

Dodela ključeva sanitetskog vozila i ugovora korisnicima sredstava Ministarstva pravde
Dodela ključeva i ugovora korisnicima sredstava Ministarstva pravde

Preko ovogodišnjeg konkursa Ministarstva pravde za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja zdravstvo u Srbiji dobilo je više od 184 miliona dinara.

Jedan od korisnika projekta je i Ministarstvo zdravlja koje je dobilo više od 100 miliona dinara za kupovinu novih sanitetskih vozila.

Ključeve za 21 sanitesko vozilo rukovodiocima zdravstvenih ustanova iz Srbije, a koji su se okupili u Nišu, uručili su ministarka pravde Nela Kuburović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Do kraja godine realizovaće se svih 67 projekata koliko je ukupno dobila sredstva preko konkursa Ministarstva pravde. Do sada je realizovano oko polovina projekata i što je najvažnije nadziremo njihovo sprovođenje i da li se sredstva troše namenski, jer ukoliko tako ne bude sredstva mogu biti povučena. Novi konkurs će biti raspisan u januaru sledeće godine preko kojeg će biti dodeljeno 350 miliona dinara“, rekla je  u Nišu ministrka pravde, Nela Kuburović.

unutrasnjost-vozila
Unutrašnjost sanitetskog vozila marke “peugeot” sa savremenom opremom

Zakon o krivičnom postupku je promenjen 2014. godine i tužilaštva više ne odlučuju sama na šta će trošiti novac od odlaganja gonjenja. Sada komisija Ministarstva pravde na konkursu dodeljuje sredstva i sve je transparentn, jer je ranije tu bilo mesta korupciji, dodala je Kuburovićeva.

Sanitetska vozila marke „peugeot boxer“ su sa najsavrenijom opremom i predstavljaju prave pokretne bolnice, istako je ministar zdravlja, Zlatibor Lončar.

„Dobrom i transparentnom saradnjom dva ministrastva dobili smo odlične rezultate, jer su sanitetska vozila u Srbiji lošeg kvaliteta i koja su prešla više od milion kilometara. Do sada smo iz kreditnih linija nabavili 64 nova vozila koja su za samo pet meseci zbrinula oko 11.000 građana Srbije, a evo sada su zdravstvene ustanove preko konkursa Ministarstva pravde dobile još 21 vozilo“, istako je Lončar.

Iako Zavod za hitnu medicinsku pomoć ovom prilikom nije dobilo novo sanitetsko vozilo, zahvaljujući dogovoru sa Ministrastvom finansija, kaže Lončar, u narednom periodu obnoviće se sva saniteska vozila u Srbji, među kojima  će biti i niška vozila.

„Već u januaru ićićemo u nabavku dva vozila za prevremeno rođene bebe. Jedno vozilo će biti namenjeno Nišu, a drugo Kragujevcu. U njima će biti inkubatori i specijalna oprema za prevremeno rođene bebe kako bi se bezbedno prevezla“, najavio je Lončar.

nova-sanitetska-vozila

Ministar zdravlja je pohvalio i rad Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu, koji je, kako je istako, sa novim menadžmentom i dobrim poslovanjem uspeo da izađe iz blokade i dodao da je sada u našem gradu kako bi obišao radove na novom Kliničkom centru koji se gradi, a koji bi prve pacijente mogao da primi već početkom naredne godine.

Sanitesko vozilo najpotrebnije bilo Opštoj bolnici u Aleksincu

Opšta bolnica u Aleksincu već neko vreme nema sanitetsko vozilo, jer su pokvarena.

“Jedno vozilo nam se pokvarilo pre nekoliko meseci i neupotrebljivo je, a drugo se pokvarilo pre nekoliko dana, ali ćemo ga popraviti. Ovo novo sanitesko vozilo nam je došlo u pravo vreme, jer svakodnevno imamo do pet vožnji i prevozimo pacijente do niškog Kliničkog centra ili neke druge bolnice u Srbiji”, rekao je direktor Opšte bolnice u Aleksincu, Goran Vidić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com