USKORO: Novi SEKRETARIJAT za bolji pristup EU

USKORO: Novi SEKRETARIJAT za bolji pristup EU

13:55
1928
0
Niške Vesti
PODELI

Niška ekološka “priča” Grad košta nešto više od 167 miliona dinara godišnje, potvrdio je za Niške Vesti Mihalo Zdravković, gradski većnik resorno zadužen za ekologiju. Ono čemu se stremi jeste formiranje Sekretarijata za zaštitu životne sredine, kako bi se pojačali administrativni kapaciteti a Niš približio standardima koji su nam potrebni za priključenje EU , tvrdi Zdravković.

kafana barka

Odlukom o budžetu Grada Niša za 2016. godinu („Službeni list Grada Niša“, br.98/15, 79/16 i 115/16) predviđena sredstvaza zaštitu i unapređenje životne sredine iznose 167.475.000,00 dinara. Opredeljena sredstva su sledeće strukture: prenete obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima iz ranijih godina, sredstva za sanaciju, rekultivaciju i zatvaranje deponije „Bubanj“, neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina i projekcija prihoda za 2016. godinu po osnovu naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine i naknade za zagađivanje životne sredine.

mihajlo zdravkovic“Za zaštitu i unapređenje životne sredine je potrebno uvek više sredstava kako bi se uredila ova oblast, omogućilo rešavanje svih problema na teritoriji grada Niša i stvorili preduslovi za pristup EU”, kaže Zdravković.

U ovoj godini iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine realizuju se sledeći programi i projekti:

– Program Uređenje Spomen parka Bubanj i održavanje spomenika prirode;
– Program čišćenje divljih deponija na teritoriji grada Niša;
– Program Uređenje međublokovskog zelenila u cilju unapređenja životne sredine;
– Program sprovođenja dezinsekcije na teritoriji grada Niša za 2016. godinu;
– Program praćenja kvaliteta površinskih voda na teritoriji grada Niša za 2016/2017. godinu;
– Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Niša za 2016/2017. godinu;
– Izrada Programa zaštite životne sredine Grada Niša sa Akcionim planom za period od 2017-2027.godine;
– Program ispitivanja masene aktivnosti radionuklida u zemljištu i u životnoj sredini na teritoriji grada Niša za 2016/2017.godinu;
– Program ispitivanja zagađenosti zemljišta na teritoriji grada Niša za 2015/2016. godinu;
– Program monitoringa, praćenja stanja i prognoza aeropolena na teritoriji grada Niša za 2015/2016. godinu;
– Program praćenja nivoa komunalne buke na teritoriji grada Niša za 2015/2016. godinu;
– Projekat u oblasti zaštite životne sredine po nazivom „Radimo za lepše domove“ – Udruženja„AzBuki“ Niš;
– Projekat u oblasti zaštite životne sredine po nazivom „Promeni navike-podrži prirodu“ – Udruženjagrađana „Plant“ Niš.

“Najčešći i najveći problemi u Nišu kada je u pitanju zaštita životne sredine su: Upravljanje vodama, upravljanje otpadom, upravljanje kvalitetom vazduha, zaštita od buke, jačanje administrativnih kapaciteta i finansiranje”, kaže za Niške vesti gradski većnik.

U oblasti upravljanja vodama Grad Niš je u stalnoj borbi da se niški vodovodni sistem – NIVOS zaštiti, modernizuje, rekonstruiše, kao i efikasno, ekonomično i stručno iskoristi, a ujedno dogradi i proširi novim kapacitetima i vodovodnim objektima.

“Saradnjom Vlade Srbije i Grada Niša, a uz podršku EU, u Nišu će se sprovoditi najveći infrastrukturni projekat iz oblasti zaštite životne sredine u predpristupnom periodu – izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda i izgradnja kanalizacione mreže Grada Niša. Urađena je Studija izvodljivosti koja treba da omogući da se Nišu kroz program pretpristupne razvojne pomoći fondova EU, IPA 2017. obezbede bespovratna sredstva za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda i izgradnju kanalizacione mreže Grada Niša. Kompletna projektno tehnička dokumentacija za postrojenje i kanalizaciju će se finansirati iz novog programa podrške Švedske razvojne agencije sektoru zaštite životne sredine u Srbiji PEID „Priprema i razvoj investicija u životnoj sredini“. To je jedan od najvećih infrastrukturnih i kapitalnih projekta za Grad Niš”, tvrdi Zdravković.

U oblasti upravljanja otpadom, a u skladu sa Regionalnim planom upravljanja otpadom niški region se odlučio za privatno – javno partnerstvo, izbor koncesionara koji je u obavezi da izgradi i upravlja Regionalnim centrom za upravljanje otpadom “Keleš” i izgradi pet transfer-stanica, za period od 25 godina. Region obuhvata Niš, Aleksinc, Gadžin Han, Doljevac, Svrljig, Sokobanju, Merošinu i Ražnj. U 2017. godini planiran je završetak tendera kroz raspisivanje javnog poziva za otvoreni pregovarački postupak, ističu u niškoj Gradskoj kući.

“Takođe u oblasti upravljanja otpadom radi se na sanaciji i rekultivaciji postojeće nesanitarne deponije. U toku je izrada Projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje procednih voda sa tela deponije i izgradnja drenažnih kanala za prikupljanje ovih voda.

Izgrađen je reciklažni centar i uvedena je primarna selekcija otpada, ali samo na delu teritorije grada Niša, sa tendencijom pokrivanja celokupne površine grada u 2017. godini, kaoi proširenje kapaciteta reciklažnog centra i izgradnja centra za sakupljanje otpada”, kaže Zdravković.

Realizovana je prva faza Programa kontinuiranog praćenja kvaliteta vazduha na teritoriji grada u realnom vremenu, za sve zagađujuće materije koje su predviđene zakonskom regulativom i zahtevima EU, sa ocenom zdravstvenog rizika. Kvalitetom vazduha može da se upravlja samo ako je dostupno praćenje svih zagađujućih materija u realnom vremenu, i na celokupnoj teritoriji grada Niša. U 2017. godini planira se produžetak ovog Programa.

Kada je u pitanju zaštita od povećenog nivoa komunalne buke, saradnjom Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Republike Srbije i Grada Niša, a uz podršku EU, Grad Niš je prvi kandidat u Republici Srbiji za izradu Strateških karata buke, kroz Projekat „Izrada strateških karata buke za aglomeraciju Niš“, iz sredstava dostupnih u okviru predpristupnih fondova EU.Grad Niš je izabran kao pilot projekat, zato što ima zakonsku obavezu, kao i drugi gradovi, da obezbedi izradu strateških karata buke, a poseduje trodimenzionalni digitalan model područja grada i izveštaje o merenju nivoa komunalne buke na teritoriji grada Niša za period od 1995. godine do 2016. godine.Nakon izrade Strateških karata buke pristupiće se izradi Akcionog plana zaštite od buke za teritoriju grada Niša, što je i zakonska obaveza jedinice lokalne samouprave.

“Kako bi se ojačao administrativni kapacitet u oblasti zaštite životne sredine planira se u narednom periodu formiranje posebnog Sekretarijata za zaštitu životne sredine u okviru Gradske uprave Grada Niša. Postojeći administrativni kapaciteti u Odseku za zaštitu životne sredine, u okviru Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine (petizvršioca), su nedovoljni za adekvatnu implementaciju svih zahteva i potreba redovnog rada iprocesa pristupa EU”, ističe Zdravković.

Finansiranje kao najslabija karika mora biti sagledana sa lokalnog ali i nacionalnog nivoa, kao i otvaranje Zelenog fonda na republičkom nivou, kao i posebnog namenskog računa za finansijska sredstva Budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine na lokalnom nivou, da bi postojala precizna evidencija ovih sredstava i realna mogućnost namenskog trošenja za programe i projekte u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

“Grad Niš poštuje važeću zakonsku regulativu u oblasti zaštite životne sredine i usklađivaće se sa izmenama i dopunama u cilju dobrog rada i pristupa EU”, kaže za Niške Vesti gradski većnik resorno zadužen za ekologiju.

Grad Niš je pristupio izradi Programa zaštite životne sredine Grada Niša sa Akcionim planom za period od 2017-2027. godine, u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine („Službeni glasnik RS“ br.135/04, 36/09, 72/09, 43/11 i 14/16).

“Program zaštite životne sredine Grada Niša je strateški dokument u ovoj oblasti, kojim će se definisati problemi iz oblasti zaštite životne sredine u Gradu Nišu, prepoznati trendovi, potrebe i utvrditi prioriteti za naredni period, kako bi se obezbedila usklađenost politike zaštite životne sredine sa drugim sektorskim politikama”, završava Zdravković.

Ovaj program izrađuje sa ciljem razvoja moderne politike zaštite životne sredineu Gradu Nišu tokom sledeće decenije, on će biti realizovan Akcionim planom, koji će obezbediti pravni i institucionalni osnov za brojne tekuće i buduće programe i projekte iz oblasti životne sredine.

eko nis


Da li znate da Niške Vesti imaju novu Android i iOS aplikaciju?
Preuzmite Android aplikacuju ovde...
Preuzmite iOS aplikacuju ovde...


PODELI

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *