Kultura

URUČENA NAGRADA “BRANKO MILJKOVIĆ” Matović novi “princ poezije”

Zbirka poezije “Iz srećne republike” Petra Matovića proglašena je najboljom u konkurenciji 150 književnih dela, a nagradu mu je uručila je gradska većnica Jelena Mitrovski.

“U vreme kada u poeziji preovladavaju knjige koncepti poezija Petra Matovića je usmerena ka pojedinačnoj pesmi ali u obličavanju zbirke ovaj autor uspeva da odgovori i na generacijske zahteve tako što već uobličene pesme slaže u složeni poredak naknadnim uređivanjem zbirke. Na sličan način pesničke slike u jednoj pesmi, osim što same po sebi spajaju najraznovrsnije elemente, ne stoje tu samo radi sebe samih već imaju funkciju kako na nivou te pesme, tako na nivou cele knjige”, kaže predsednik žirija Goran Maksimović kome su u radu pomagali Marjan Čakarević i Nikola Živanović.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Petar Matović rođen je 1978.godine, završio je studije srpske književnosti u Beogradu a živi i radi u Požegi. Piše poeziju i eseje, objavljuje u periodici, zastupljen je u više antologija u zemlji i inostranstvu, pesme su mu prevedene na više jezika (poljski, engleski, nemački, švedski, francuski, italijanski, španski, katalonski, portugalski, galicijski, rumunski, makedonski, slovenački, mađarski).

Matović je objavio zbirke pesama: Kamerni komadi; Koferi Džima Džarmuša, Odakle dolaze dabrovi (2013) i Iz srećne republike (2017). Dobitnik je stipendija Gaude Polonia 2013 Ministarstva kulture Republike Poljske, Baltičkog centra za pisce i prevodioce (Vizbi, Švedska, 2015), Traduki (Split, 2016), Kultukontakt (Beč, 2017) i Q21 (Beč, 2017).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com