Društvo

Univerzitet u Nišu na prestižnoj Šangajskoj listi

Univerzitet u Nišu se drugu godinu za redom našao na uglednoj Šangajskoj listi u oblasti matematike. U 2018. godini Univerzitet u Nišu je rangiran između 401. i 500. mesta.

Ove godine, Univerzitet se prvi put pojavio na ovoj prestižnoj listi i iz oblasti hemijskog inženjerstva. Rangiran, takođe i u ovoj oblasti, između 401. i 500. mesta, a ovu poziciju ravnopravno deli sa Univerzitetom iz Novog Sada i Sveučilištem u Zagrebu.

Mada to ne žele javno da kažu, najazslužniji za ovu poziciju Univerziteta u Nišu na Šangajskoj listi u profesori Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu na kome se izučavaju obe oblasti koje su ocenjivane.

“Ovo je ogroman uspeh na naš Univerzitet koji je, u odnosu na ostale svetske univerziteta mali u svakom pogledu, osim kada se radi o zalaganju predavača na fakultetima”, kaže profesor dr Dragan Đorđević, prodekan za naučno-istraživački rad na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu. “Ne možemo da preuzmemo sve zasluge za ovaj uspeh jer se i matematika i hemija izučavaju i na drugim fakultetima, ali smo svakako svi ponosni zbog mesta na kome se našao Univerzitet u Nišu”.

Profesor dr Dragan Đorđević dodaje da su kriterijumi za rangiranje Univerziteta na Šangajskoj listi vrlo strogi, a jedan od njih je i broj publikacija naših profesora u prestižnim svetskim naučnim časopisima.

“Šta više, postoji tačno određeni broj časopisa za publikacije koje se uzimaju u obzir prilikom rangiranja Univerziteta”, dodaje Đorđević. “Višegodišnji dobar odabir studijskih programa, kadrova, zalaganje rezultovalo je velikim brojem objavljenih radova”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com