Zdravlje

Unaprediti sistem lečenja dece sa rascepom usana

Na Medicinskom fakultetu u Nišu danas je otvorena Evropska konferencija posvećena maskilokranijalnim deformitetima koja je okupila veliki broj vrhunskih evropskih stručnjaka iz oblasti maksilofacijalne hirurgije i stomatologije.

Konferenciju je otvorila u ime organizatora dr Julija Radojičić i istakla značaj organizovanja ovakvih naučnih skupova ,kako bi se lekari upoznali sa novim metodama u ovoj oblasti ,ali i razmenila iskustva sa kolegama iz drugih zemalja, a tema skupa bio je rascep usana kod dece. Cilj konferencije koja je okupila najeminentnije stručnjake iz oblasti maksilofacijalne hirurgije i ortopedije vilice je da se pronađe način da se naš zdravstveni sistem unapredi i prilagodi evropskim standardima, posebno kada se radi o deci sa rascepom usana koji je sve učestaliji.

„Jednim delom se to povezuje sa genetikom jer je oko 25 odsto svih rascepa imalo genetsku osnovu, a u poslednje vreme sve više govori o spoljnim faktorima koji imaju veći uticaj na rascep usana kod dece, a to su pokazala i neka istraživanja“, kaže docent dr Julija Radojičić, specijalista ortopedije vilice.

U poslednje vreme se ne zanemaruju ni psihološki aspekti ovog problema.

„Jedan od ciljeva ove konferencije je da nađemo način kako da unapredimo zdravstveni sistem kako bi smo poboljšali socijalno-psihološki aspekt ovog problema“, istako je Martin Parson iz Švedske.

U ime Grada Niša prisutne je pozdravio gradonačelnik Darko Bulatović,koji je poželeo dobrodošlicu svim učesnicima ovog prestižnog skupa i posebno naglasio da u okvirima evropske medicine ne postoji zajednički stav na temu lečenja i socijalizacije odraslih ,ali posebno dece sa određenim maksilokranijalnim deformitetima i da su ovakvi skupovi prilika da se zajednički usvoje nova saznanja i metode u lečenju obolelih.

Na čelu stručnog dela ove konferencije biće istaknuti stručnjak dr Martin Person,dok je za naučni deo konferencije zadužena dr Karina Markus.

Podaci koji se beleže pokazuju da na 750 rođene dece u Srbiji rodi se jedno dete sa rascepom usne, što se poklapa sa podacima evropksih zemalja.Stoga je potrebno stvoriti jedinstven nacionalni pristup lečenju dece sa ovim problemom koji bi se približioevropskim standardima.

Skup se održava na Medicinskom fakultetu u Nišu i trajaće do subote 15.septembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com