Društvo

Una Dimitrijević: Zlatni glas iz Niša koji osvaja ceo svet

Jedanaestogodišnja Una Dimitrijević iz Niša u poslednjih godinu dana osvojila je šest međunarodnih nagrada na mnogim prestižnim muzičkim takmičenjima u našoj zemlji i inostranstvu.

Poslednju nagradu koju je osvojila joj je, kako kaže, najdraža jer je jedina predstavljala Srbiju na internacionalnom muzičkom takmičenju „Riga Simphony“ u Letoniji i među 250 pevača iz celog sveta osvojila prvo mesto u svojoj kategoriji.

nagrade

Una Dimitrijević iz Niša je učenica petog razreda Osnovne škole „Dušan Radović“, a osim što peva, svira i klavir.

Unini roditelji su još u njenom ranom detinjstvu primetili da je talentovano dete jer je, kako kažu, volela da crta i boji, recituje pesmice i da pevuši razne melodije po ceo dan.

„Počela je da peva još sa tri godine. Bez problema je  pevala melodiju jedne italijanske pesme i moj brat mi je skrenuo pažnju da je talentovana za muziku. Onda sam joj puštala dečje pesme od Minje Subote, Dragana Lakovića i pesme koje je naročito volela iz crtanog filma „Princeze sirene“ koje je pevala i pevala… i tako je sve krenulo. Pratila sam svoje dete i podržavala u tome“, priča njena majka Jelena Vučković.

Na takmičenju u Letoniji kao jedini predstavnik Srbije, nastupala je sa pesmom “One night only” Jennifer Hudson. Među 250 mladih pevača iz celog sveta osvojila je prvo mesto u kategoriji dece starosti do 12 godina.

Reč je o festivalu koji proslavlja 25 godina postojanja i na kome nastupaju muzičke zvezde iz celog sveta, pobednici Evrovizije i na kojem su svoje karijere započeli mnogi inostrani i srpski pevači.

Sada se priprema za festival “Golden voices” na Malti 2017. godine, a čeka je i odlazak u Izrael.

Široj javnosti u Srbiji je poznata od 2015. godine, kada je bila finalistkinja TV takmičenja “Pinkove zvezdice“.

„Sav moj trud se isplatio. Dobijam nagrade i kao pevač i kao pijanista, ali više volim da pevam. Nagrade i priznanja su mi podstrek da i dalje radim na sebi i da se takmičim. Nisam uvek bila prva, ali me je to ohrabrivalo da svaki sledeći put budem još bolja. Za takmičenje u Letoniji sam se dugo spremala i pevala sam tešku i zahtevnu pesmu. Da bih je najbolje moguće izvela pribegla sam i malim trikovima i popila četiri živa jaja koja su mi pomogla da mi glas na gala koncertu bude najbolji. Hvala mojim roditeljima što me podržavaju i prate moje snove“, priča skromna Una Dimitrijević.

una-dimitrijevic

Naša mlada sugrađanka otkriva i da se svakog dana budi uz muziku i da najviše voli da peva dok se priprema za odlazak u školu.

„Pevam i kada sam srećna, kada sam nervozna i kada sam tužna. Moj život je muzika. Moji drugari iz škole svi znaju koliko volim da pevam i sada kada sam se vratila iz Letonije svi su mi čestitali, izljubili i grlili. Podržavaju me i nastavnici i razredni starešina i srećna sam zbog toga. Zahvalna sam i učitelju Bobanu koji je među prvima otkrio moj talenat i organizovao školske priredbe na kojima sam učestvovala“, dodaje Una.

Poslednje takmičenje u Letoniji joj je naročito bilo plodonosno, jer je dobila ponude da nastupa u četiri različite zemlje.

„Od priznatih muzičara i kompozitora sam dobila poziv za Italiju, Nemačku, Maltu i Izrael i radujem se što ću u tim zemljama pevati i predstavljati Srbiju i što ću upoznati nove drugare sa kojima ću se družiti i naučiti nešto novo“, kaže Una Dimitrijević.

S obzirom na to da mnogo voli svoj grad na svakom nastupu posebeno istakne da je Nišlijka i sa ponosom pokazuje zastavu Srbije.

„Na nastupu u Rumuniji sam na primer pokazala i našu narodnu nošnju, a svaki put kad imam priliku raširim našu zastavu da pokažem da sam iz Srbije. Najjači doživljaj i nacionalni ponos sam imala kada sam pevala na dočeku sportista u Nišu i nisam mogla da verujem da su baš mene izabrali da pevam himnu Srbije. Bila sam uzbuđena i počestvovana u isto vreme“, opisuje nam Una.

Jednog dana sebe vidi na Muzičkoj akademiji i da nastupa na muzičkim takmičenjima u Americi.

Ko želi upozna našu Nišlijku Unu Dimitrijević na drugačiji način moćiće da je vidi i čuje 30. decembra u Domu vojske u Nišu, u novogodišnjem spektaklu za mališane u organizaciji škola glume „Teatar“ koju vodi akademska glumica Katarina Grubišić.

 

Tekst je deo projekta “Mladi talenti Niša” koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com