Društvo

Udruženje zanatlija i preduzetnika nosilac dualnog obrazovanja

Udruženje samostalnih zanatlija i preduzetnika Niša treba da ima ključnu ulogu u realizaciji projekta dualnog obrazovanja i bude značajan faktor u privrednom razvoju Niša, zaključeno je na prijemu u Kabinetu predsednika Skupštine grada Radeta Rajkovića za predstavnike ovog udruženja.

Kroz aktivnu ulogu članova Udruženja u razvoju dualnog obrazovanja, pojasnio je predsednik Rajković, značajno će biti unapređene veštine i znanja srednjoškolaca. Praktičnim radom u zanatskim radionicama i malim preduzećima, ovi mladi ljudi će steći neophodnu praksu, kako bi mogli da samostalno pokrenu sopstveni posao ili budu konkurentniji na tržištu rada.

Od pre dve godine bravari-zavarivači u Kraljevu, Subotici, Kragujevcu, Mladenovcu i Obrenovcu i električari u Lazarevcu i Novom Sadu “peku” zanat ne samo u školskim radionicama, nego i u fabrikama. Oni su bili prva generacija dualnog obrazovanja, kakvo je “patentirano” u Nemačkoj, a uvedeno i u mnogim drugim državama.

Razvijanje dualnog obrazovanja u Srbiji započelo je zahvaljujući Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju, u okviru projekta “Reforma srednjeg stručnog obrazovanja”  pod nadzorom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com