Sport

Udovičić u Nišu: Da sport bude pristupačan svima

U Srbiji do februara naredne godine mora da počne puna primena Pravilnika o finansiranju programa u oblasti sporta u lokalnim samoupravama, a koji će omogućiti da novi Zakon o sportu ne ostane mrtvo slovo na papiru, rekao je ministar Vanja Udovičić na okruglom stolu održanom u Skupštini grada Niša.

On je dodao i da će se vršiti kontrola primene Pravilnika, naročito u lokalnim samopuravama kako bi sredstva stizala do sportista.

U Nišu je održana je javna rasprava o načinima finansiranje programa u oblasti sporta u lokalnim samouprave kojoj su prisustvovali ministar sporta Vanja Udovičić i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

darko-bulatovic„Srpski vrhunski sportisti su svoje sportske karijere započeli u malim klubovima, školskim salama ili otvorenim terenima u jedinicama lokalnih samouprava. Danas se upravo ti sportski klubovi susreću sa problemom koji se ogleda u nedostatku finansijskih sredstava za nesmetan rad i razvoj, s jedne strane i nedostatkom, odnosno neadekvatnom sportskom infrastrukturom, s druge strane. Organizacije u oblasti sporta na lokalnom nivou imaju ograničene resurse, a često imaju i veoma usku bazu za prihodovanje, tako da je njihovo održivo finansiranje funkcionalni prioritet“, rekao je na okruglom stolu u Nišu, gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Bulatović je podsetio da se projektno finansiranje sporta obavlja Komisija za sport formirane od strane Grada, a koja ima pravo da prema utvrđenim kriterijumima Gradskom veću predloži klubove koji mogu da dobiju najviše 20 odsto od ukupnog budžeta opredeljenog za sport.

Predsednik Komisije za sport i dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, Milovan Bratić rekao je da Niš može da posluži kao primer projektnog finansiranja sporta.

“Projektno finansiranje dobro funkcioniše jer su sve pozicije veoma dobro razrađene i svuda se znaju uslovi za dobijanje para”, rekao je Bratić.

On je dodao da problem predstavljaju jedino velika očekivanja klubova i njihove procene da treba uvek da dobiju više novca.

sg-nis
Ministar sporta o novom Zakonu o sportu

U Srbiji do februara naredne godine mora da počne puna primena Pravilnika o finansiranju programa u oblasti sporta u jedinicama lokalne samouprave, a koji će omogućiti da novi Zakon o sportu ne ostane mrtvo slovo na papiru, rekao je ministar sporta Vanja Udovičić.

“Zakon o sportu mora da omogući da sport bude pristupačniji i transparentniji”, istakao je Udovičić.

Po njegovim rečima, sportska javnost će do februar biti upoznata sa Pravilnikom o finansiranju programa u oblasti sporta, nakon čega će krenuti ozbiljna kontrola njegove primene.

“Finansiranje na lokalu, to je uvek bila primedba kada smo usvajali Zakon o sportu, mora da bude transparentno i jasno, a sredstva moraju da stižu do krajnjih korisnika, a to su sportisti. Lokalne samouprave treba ozbiljno da shvate Zakon o sportu, da u svojoj sistematizaciji imaju sportskog inspektora i da pojačaju nadzor. Kroz kontrolu želimo da ojačamo sistem sporta u našoj zemlji. Prvenstveno želimo da sport bude pristupačan svima, da nije privilegija”, rekao je Udovičić.

Okrugli sto u Nišu organizovala je Stalna konferencija gradova i opština, koja je u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta pripremila Priručnik za finansiranje programa u oblasti sporta u jedinicama lokalne samouprave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com