Društvo

Učenici OŠ Radoje Domanović najbolje poznaju saobraćajna pravila

U prošloj godini u Srbiji je u saobraćajnim nezgodama poginulo 14 dece, a deca kao pešaci najčešće stradaju u devetoj godini života, podaci su Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kako je bezbednost dece u saobraćaju prioritet posebno oko zona škola, osim zakonskih mera za vozače potrebno je da i učenici poznaju osnovna saobraćajna pravila i budu svesna opasnosti u saobraćaju.

finale-kviza-2
Nadmetanje niških učenika u poznavanju saobraćajnih pravila

Za povećanje bezbednosti dece u saobraćaju najbitnija je prevencija odnosno sistematičan rad na saobraćajnom vaspitavanju učenika osnovnih škola, uz učešće roditelja, škole, organizacija, lokalnih vlasti, kao i nacionalnih kampanja.

U Nišu je nedavno realizovan kviz znanja „Zebra“ za učenike iz 17 osnovnih škola, a u kojem su se nakon eliminacionih rundi u finalu našle škole „Radoje Domanović“, „Branko Radičević – Gabrovac“ i „Sreten Mladenović Mika“.

Prvo mesto osvojila je OŠ “Radoje Domanović”, kažu organizatori kviza  – Centar za razvoj građanskog društva, čiji projekat podržava Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

 „Cilj je bio da učenici na kreativan shvate svoju ulogu u saobraćaju i da sami sebi pomognu ispravnim ponašanjem i analizom situacija u kojima se nađu. Ohrabruje činjenica da su svi učenici, učesnici kviza znanja „Zebra“ pokazali izuzetno znanje o bezbednosti u saobraćaju“, istako je koordinator projekta Milan Milojević.

Učenicima i profesorima koji su učestvovali u kvizu dodeljene su vredne nagrade, a koje su obezbedili „Protecta“ i Grad Niš.

Dodela nagrada pobednicima i svim učesnicima kviza
Dodela nagrada pobednicima i svim učesnicima kviza

Podsetimo, saobraćajno obrazovanje i vaspitanje još nije uvedeno u sistem osnovnog i srednjeg obrazovanja, ali je Vlada Srbije je usvojila Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja kojom je zacrtano da najkasnije od 2020. godine deca više ne ginu u saobraćajnim nezgodama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com