Društvo

Učenici niških srednjih škola diskutovali o aktivizmu

U svečanoj sali gimnazije “Stevan Sremac” nedavno je održan završni događaj projekta „Isključi predrasude“ koji sprovode Građanske inicijative uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Tokom proteklih nekoliko meseci, radionice promišljanja održane su u okviru časova građanskog vaspitanja za 120 učenika iz pet niških srednjih škola: Elektrotehničke, Medicinske, Umetničke, gimanzija Stevan Sremac i Bora Stanković.

Cilj ovih radionica bio je da mladima približe teme demokratije kroz promišljanje, dijalog i argumentovanu raspravu o opasnostima radikalnog ekstremizma i govora mržnje.

Poseban utisak na sve prisutne ostavio je apel učenika Gimnazije Stevan Sremac medijima o tome da hitno preispitaju svoju ulogu i odgovornost u procesu jačanja radikalnih i netolerantnih trendova u Srbiji.

Učenici su nakon časova sami osmišljavali i realizovali školske akcije kako bi i ostalim učenicima približili teme ekstremizma i govora mržnje čime je podstican njihov aktivizam.

Ovom radionicom mladi su pozvani da misle svojom glavom, budu kritični prema sebi i drugima, podstiču rešavanje problema u svojoj okolini i imaju pravo na različito mišljenje sve dok time ne povređuju ljudska prava drugih.

Događaju su prisustvovali i predstavnici niških udruženja koja rade sa mladima: Protecta, Otvoreni klub, Indigo i Mladi ambasadori koji su pozvali učenike pet srednjih škola da se uključe u njihov rad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com