Društvo

Ubrzo! Kreće uklanjanje radioaktivnih gromobrana

Niš je jedan od prvih gradova u Srbiji u kome će se primenjivati republički eksperimentalni program uklanjanja radioaktivnih gromobrana, potvrdila je načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski.

Glavnom gradu je trebalo nekoliko godina da reši ovaj problem. Projekat koji pokriva i Niš daće brže rezultate uverena je Sotirovski.

“Kreće se prvo iz niša, i meni je čast da smo prvi, jer ministarstvo prepoznaje drugačiji način saradnje i moj pristup ovoj problematici”, kaže Dragana Sotirovski načelnica Nišavskog upravnog okruga za TV zona Plus.

Ona dodaje da je ovo veliki zadatak, i veoma bitno da se ovi radioaktivni gromobrani uklone.

“Ima puno ovih gromobrana ne samo na preduzećima koja rade već i na zgradama firmi koje su u stečaju i to je veliki posao. beograd je 330 gromobrana uklonio za oko pet godina i taj princip primenićemo i u Nišu”, dodaje Sotirovski.

Radioaktivni gromobrani su zakonom zabranjeni i opasni su po zdravlje ljudi, ima ih u Srbiji na 632 objekta, to su stambene zgrade, fabričke hale i drugi objekti širom Srbije, podatak je Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja koja je sprovodila ranijih godina akciju uklanjanja ovih gromobrana.

Zakonski rok za njihovo uklanjanje i zamenu je istekao još 2014. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com